Spart ca. 1 million på 6 måneder

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE

Pers Hotell på Gol har stort fokus på å bruke energi på en smart måte slik at strømforbruket går ned. For å få til dette, har hotellet fått levert styresystemer som overvåker strømforbruket. På seks måneder har hotellet spart strøm tilsvarende bruken av 60 boliger.

Hotellet er et av Norges mest spennende ferie- og konferansehotell med en tradisjonsrik historie og mange aktivitetstilbud som Tropicana-badeland, bowling, escape room, spillehall og mye mer. Pers Hotell er en naturlig samlingsplass i Gol hvor eiere og ledelse er fremoverlent og gjør investeringer som viser at de tar bærekrafts- og miljøansvar.

– Energi Norge vil at vi skal bli full-elektriske. Samtidig bruker vi for mye strøm. Dette er et samfunnsproblem som alle bør se nærmere på. Hvis vi klarer å få ned strømbruket, blir denne utfordringen mindre, sier bedriftsrådgiver Lena Gravdal i Dalane Energi.

Datavaktmesteren (SD-anlegget) som ble installert i september 2020 har allerede redusert strømforbruket til hotellet med over en million kilowattimer. Det er like mye forbruk som 60 husstander bruker i strøm på seks måneder. Det tilsvarer også 326 tonn co2-utslipp. 1 kWh utgjør ca. 1 kr inkludert strøm, nettleie og offentlige avgifter.

– Realiteten er nok at besparelsen er enda større, da kunden også får mindre straff fra netteier når de overvåker og bruker strømmen smartere. Derfor blir effektgebyret også redusert, sier Gravdal.

Per Rustberggard og Jeanette Nøtland De Geus er vertskap på Pers Hotell og sier de er fornøyd med tiltakene og strømavtalen. KE Automasjon først i kontakt med Pers Hotell, og fikk koblet på Dalene Energi.

Automatisk overvåking og styring

Tidligere hadde Pers Hotell et ventilasjonssystem som var manuelt styrt, og det var derfor ikke mulig å se forskjell på strømbruket, om det var gjester på hotellet eller ikke. KE Automasjon på Klepp installerte et SD-anlegg (datavaktmester) som overvåker og styrer forbruket på hotellet.

Alle gjesterommene har en trådløs romstyring og sensor på rom og bad for varmestyring. De har også et eget bookingsystem for dette. Når en kunde blir sjekket inn i systemet, varmes rommet automatisk opp. Sensorene merker om gjestene er på rommet, og senker temperaturen 1 grad dersom det ikke er registrert bevegelse i løpet av 30 minutt på dagtid. Det er lagt inn nattsenking, slik at temperaturen synker 1 grad på natten, for så å øke igjen før gjestene står opp.

– Et rom som ikke er booket, har en jevn temperatur på 16 grader og varmes opp til 21 grader når rommet blir booket. Når sensoren registrerer at det er folk på rommet, økes temperaturen til 22 grader. Gjestene kan selv justere gradene manuelt på rommene, forklarer Gravdal.

Et av soverommene på hotellet med sensor på alle vinduene.

På alle hotellrommene har Pers Hotell satt inn sensorer på vinduene. Når en gjest åpner vinduet, brytes varmen slik at ikke anlegget prøver å varme rommet til 22 grader. Når vinduet lukkes, varmes rommet opp igjen.

– På den måten slipper Pers Hotell høye stigninger i strømbruket når noen ønsker frisk luft, eller når de ønsker å få det kaldere på rommet. Men en slik gjennomgang blir regningen redusert. Ventilasjonssystemet og panelovner slår seg av automatisk, forteller Lena Gravdal.

Ønsker bedriften din å redusere strømregningen? Kontakt oss her.

Går ikke utover komforten

Ventilasjonssystemet justerer seg selv dersom det er mye bevegelse på hotellet. Det er viktig at det er riktig temperatur selv om det er mange eller få folk på hotellet.

Tidligere stod utendørs-varmekablene på hele høsten og av på våren. I dag blir varmekablene styrt gjennom SD-anlegget ut ifra temperaturen som er ute. Det smarte SD-anlegget husker og korrigerer ut ifra erfaringene.

– Sist gang det var 15 minusgrader ute brukte den fire timer for å varme opp et gjesterom. Dette husker systemet, og hvis dette skjer igjen, starter den tidligere på oppvarmingen dersom det er 20 minusgrader ute. Hotellet har også fått en maksimal-vokter som blokker prioriterte laster dersom maksforbruket er i ferd med å overstiges. Og dette er uten at det går ut over komforten til ansatte eller gjester, og hotellet unngår straffegebyr fra nettselskapet for høy belastning på strømnettet, forklarer Gravdal.

Bruker strøm når det er billigst

Strømforbruket til badelandet som brukes om helgen har blitt redusert. Nå styres pumpene og varmen gjennom SD-anlegget og da senkes temperaturen med 1 grad fra mandag til torsdag, og varmes opp igjen natt til fredag. På dagen senkes temperaturen en halv grad og varmes opp igjen på natten. Da frigjøres mye forbruk på dagtid og varmes opp på natt når forbruket er lavest og spotprisene er lavere.

Tropicana er et av Norges største kombinerte innen- og utendørs badeland.

Det er skiftet til led-lys i møterom og garasjeanlegg. I garasjeanlegget skrur lysene seg av og på med sensor på bevegelse.

Nyttig samarbeid

KE Automasjon og Dalane Energi ser begge på tiltak som har kost og nytte gevinst for kunden. Dalane Energi selger ikke bare strømavtaler, men hjelper også bedrifter med energieffektivisering. Dalane Energi har redusert strømforbruket til blant annet Leirviksgården, Eigersund kommune og B&G. De var også nylig på befaring hos Lyngdal IL og kom med foreslåtte tiltak. For tiden jobber energiselskapet sammen med BRI-konsernet og har befart flere bygg sammen med KE Automasjon. KE Automasjon kom først i kontakt med Pers Hotell, og fikk koblet på Dalene Energi.

– Dalane Energi og KE Automasjon har et veldig nyttig samarbeid som er positivt for kunder som har mulighet til å redusere forbruket. Når Dalane Energi eller KE Automasjon oppdager at en eksisterende eller potensiell kunde har behov for befaring tilknyttet energibesparende tiltak, så blir den andre parten involvert. Befaringen blir gjennomført sammen siden KE sitter på den tekniske kompetansen på bygg og det er deres utstyr og datasystem som blir solgt inn, forklarer Gravdal.

Stor kunnskap

Dalane Energi sitter på stor kunnskap når det gjelder strøm. Når de er i kontakt med nye kunder, enten eksisterende eller nye, ser de på forbruket og størrelse på bygget. Ut ifra tall fra Enova, regner de ut om det brukes mer strøm enn nødvendig.

Kundebehandler Brit Mathiesen og bedriftsrådgiver Lena Gravdal i Dalane Energi forteller om strømforbruket i Pers Hotell.

– Vi ser om det er mulig å redusere strømforbruket. Vi tilbyr gratis befaring på bygget sammen med en automasjonsingeniør fra KE Automasjon, og ser på mulige tiltak for å redusere og jevne ut forbruket.

Dalane Energi har også andre samarbeidspartnere som driver med solcelle og næringsbygg. Ønsker du å se om du kan redusere strømregningen din? Ta kontakt her.

Egil Mæland fra KE Automasjon og Jeanette Nøtland De Geus fra Pers Hotell tester ut isbanekjøring, som de tilbyr på hotellet.