Sparetips: Heng klærne til tørk istedenfor å bruke tørketrommel.

Spar penger med ny nettleie

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: MEGABITE
Pleier du å sette på en vask med klær, lage mat og lade bilen samtidig etter jobb? Med ny nettleie som kommer, bør du muligens endre vanene for å redusere strømregningen.

Første januar 2022 har myndighetene bestemt at strømkunder i Norge skal få ny nettleie. Ny prismodell for nettleie skal innføres, og denne kalles effekttariff. Målet med dette er å få et jevnere forbruk av strøm gjennom døgnet.

Totalbeløpet nettselskapene får inn fra sine kunder øker ikke, med det blir en omfordeling av hvem som betaler mest og minst. De som bruker mye strøm på en gang, og derfor belaster strømnettet mest, med effekttariffer, betaler mer enn kunder som har et jevnt, lavt forbruk gjennom døgnet og uken.

Kunder som jevner ut forbruket og ikke setter på alle elektriske apparater samtidig, får mulighet for å spare penger. Du bør unngå å dusje, vaske klær og lade elbil samtidig.

Monter en sparedusj eller dusj kortere.

Monter en sparedusj eller dusj kortere.

Fastleddet i nettleien endres til et kapasitetsledd

Fastleddet i nettleien har vært lik for alle privatkunder uavhengig av hvordan du bruker strømmen. Ved å endre fastleddet til et kapasitetsledd gir vi deg mulighet til å påvirke det du bruker i strøm mer enn noen gang. Det vil si at du i fremtiden betaler ut ifra hvor mye kapasitet på strømnettet du som kunde tar ut på en gang. Altså, hvor mye strøm du bruker på en gang.

Bruker du lite strøm samtidig og belaster strømnettet med lav effekt vil du betale mindre enn de som bruker mye strøm samtidig og belaster strømnettet med høy effekt.

Den nye nettleien gir deg større mulighet til å påvirke hva du betaler – både her og nå og i fremtiden. Det vil lønne seg å jevne ut forbruket gjennom dagen, og det vil være rimeligere å lade elbil trygt om natten. Men vi anbefaler ikke å bruke vaskemaskin når du sover.

Kan spare 1500 kroner årlig

I følge energinorge.no er det mulig å spare 1500 kroner årlig på å tilpasse forbruket til et lavere kapasitetstrinn. Flere legger også opp til halv pris på energileddet per kilowattime om natten, sammenliknet med dagtid. Dersom du flytter lading av elbil til natt med trygg hjemmelader, vil det altså være penger å spare.

Lad elbilen trygt om natten når det er rimeligst.

Lad elbilen trygt om natten når det er rimeligst.

Du kan følge med på hvor mye strøm du har brukt per time bakover i tid, i den nye appen som Dalane Energi lanserer i januar, eller på «min side» på dalane-energi.no. Ønsker du å se i sanntid, kan du enkelt koble til HAN-porten på strømmåleren.

Strømmen øker

Strømforbruket frem mot 2040 forventes å øke med 25–45 prosent i Norge. Strømnettet må dimensjoneres for den ene timen i året vi bruker mest strøm. Dersom vi klarer å jevne ut forbruket over flere av døgnets timer, kan vi spare store investeringer i nettet. 

Strømnettet betales fullt og helt av brukerne gjennom det store spleiselaget som heter nettleie. Bare ved å lade elbiler smartere, kan vi spare 11 milliarder kroner i investeringer, ifølge NVE. 

Prismodellen for ny nettleie er ikke klar enda. Følg med på nettsiden til Enida for å se når prismodellen er klar.