Skaper mestringsfølelse og økt selvtillit

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: BJØRN AAKRE/MEGABITE

Brasiliansk Jiu-jitsu er kampsporten for de som liker utfordringer. Kampsporten gir god helse, kondisjon, mental styrke og selvinnsikt. Sjefstrener Damoun Nassehi ser en positiv endring hos ungdommene etter å ha startet på Brasiliansk Jiu-jitsu.

Kimura Egersund ble grunnlagt i 2010 som en Brasiliansk Jiu-jitsu-klubb av danske Damoun Nassehi som nå bor i Egersund. Brasiliansk Jiu-jitsu har sine røtter fra Judo, og legger større vekt på gulvkamp.

Ettersom Brasiliansk Jiu-jitsu er en nærkontakt-sport hvor man ligger meget tett inntil hverandre – ofte er man nærmest viklet inn i motstanderen – blir man fort kjent med sin treningspartner. Naturlige barrierer blir fort nedbrutt og folk får venner for livet.

– Vi har derfor et veldig tett samhold på tvers av alder og kjønn. Mange av medlemmene er og har etter hvert blitt veldig gode venner, forteller Nassehi, som har svart belte i Brasiliansk Jiu-jitsu.

Alle av klubbens medlemmer har ansvar for egen læring og utvikling og må hjelpe til i klubblokalet. Ungdommene lærer disiplin, gode matvaner og leggerutiner. De har også flere voksne de kan spørre til råds når det gjelder valg av utdanning eller andre viktige spørsmål utenom treningen.

– Når ungdommene trener sammen med voksne, får ungdommene mange gode, voksne rollemodeller. De som trener noen år hos oss, klarer seg bedre i livet med både utdanning, jobb og kjæreste, forteller Nassehi.

LIKER UTFORDRINGER

Brasiliansk Jiu-jitsu passer ikke for de med et stort ego. I begynnelsen kan sporten ofte føles vanskelig. Man blir fort sliten, selv om man er godt trent fra før. Kampsportstreneren som også jobber som lege forteller at man bruker andre muskelgrupper enn de man er vant til, spesielt kjernemuskulaturen. I tillegg lærer man å kontrollere pusten for å holde den rolig og unngå stress.

– Selve sparringen hvor vi går i kamper blir etter hvert en form for fysisk meditasjon og man kan oppnå Mushin, som reduserer stress i hverdagen. Det er viktig å kunne bevege seg uten å være bevisst om det – og denne følelsen blir kalt Mushin.

Klubben trener unge fra 12-års alderen, og det stilles krav om at de er interesserte i treningen og kan lytte. Det er viktig for å unngå skader.

SKAPER ENDRING HOS UNGDOMMEN

Nassehi ser fort en endring hos ungdom- mene som trener hos dem. Mestringsfølelsen kommer bare etter noen måneder som igjen gir bedre selvtillit. De introverte blir mer utadvendte og de som snakker mye og tøffer seg blir roligere og får et mindre behov for å vise seg frem.

Hverdagen som ungdom kan være vanskelig og det kan være vanskelig å finne sin plass i hierarkiet på skolen og blant venner.

– Det problemet forsvinner når man trener Brasiliansk Jiu-jitsu, fordi det blir fort avklart hvem som har den beste teknikken under sparringen. I skolen kan ungdommer kanskje komme langt med å tøffe seg for læreren eller de andre elevene, men det blir fort tydelig på trening om de har hørt etter. Det lærer de fort av og tar det med seg ut i hverdagen.

BEDRE UTSTYR MED SPONSING

Med ekstra midler kan klubben kjøpe bedre treningsutstyr og eventuelt utvide tilbudet. Med slike midler kan klubben også ha enda mer fokus på forebygging.

«Vi hadde ikke klart å kjøpt nytt treningsutstyr uten midler fra Dalane Energi»
– Damoun Nassehi, sjefstrener


– Vi hadde ikke klart å kjøpt nytt treningsutstyr uten midler fra Dalane Energi. Vi har lenge hatt et ønske om å lage en treningssal med forskjellig utstyr for kroppsbygging. Vi er opptatte av styrketrening som øker mobiliteten og styrker leddene da det er viktig for å forebygge skader både hos unge og voksne.