Overvåkingssystem utviklet av Dalane Kraft skal brukes i hele Norge

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE, FOTO: FRIDE MOEN/MEGABITE

Clemens Kraft har nettopp inngått avtale om å bruke KraftSCADA for å fjernstyre og overvåke sine 50 kraftverk plassert rundt i hele landet.

Dalane Kraft har utviklet et eget program for overvåking og fjernstyring av småkraftverk. Denne løsningen som de har navngitt KraftSCADA, er blitt presentert for vannkraftprodusenter over hele Norge og responsen har vært svært god.

Dalane Kraft begynte for ca. 3 år siden å utvikle et overvåkings- og fjernstyringssystem til bruk på sine 9 kraftverk.

– Vi ønsket et moderne SCADA-system som ikke satte noen begrensinger for integrasjoner i en stadig mer digitalisert bransje, sier Per Ivar Tengesdal som foruten å være prosjektleder for KraftSCADA også er produksjonsleder i Dalane Kraft.

Fra venstre: Kåre Gravdal og Per Ivar Tengesdal har god oversikt over alle kraftverkene som Dalane Kraft drifter på maskinen.

Utnytter kompetansen

Dalane Kraft har de siste årene hatt en bevisst strategi med å utnytte kompetansen de besitter, og har siden 2018 tilbudt sine tjenester til eksterne kraftverkseiere. Dette har resultert i at de i dag drifter 5 kraftverk utenfor Dalane-regionen.

– Vi har meget flinke folk innenfor alle fagfelt som skal til for å holde turbinene i småkraftverk i gang mest mulig. Det var denne kompetansen vi så en mulighet til å utnytte kommersielt. Det har gått meget bra så langt, og mot slutten av året overtar vi driften av to kraftverk til, sier Per Ivar.

Med KraftSCADA på en skjerm og kameraovervåking på en annen, kan Kåre Gravdal og Per Ivar Tengesdal følge godt med om det kommer inn feilmeldinger. 

I sterk konkurranse fra andre tilbydere, valgte Clemens Kraft AS til slutt SCADA-løsningen fra Dalane Kraft til å fjernstyre sine kraftverk.

– Vi likte i grunnen systemet fra Dalane fra første presentasjon. Siden vi har mange kraftverk å følge med på, er det viktig med en løsning med et brukervennlig grensesnitt, og som gir oss rask og god oversikt. Det er selvfølgelig også betryggende for oss at KraftSCADA er utviklet av et selskap med lang erfaring i drift av småkraftverk, og som dermed vet hva de holder på med, sier Tage Karlsen som er driftsdirektør i Clemens Kraft.

Storkunde

Clemens Kraft er en av de største utbyggerne og av småkraftverk i Norge. De har 43 kraftverk i drift og 8 under bygging. Selskapet vil ved utgangen av 2021 ha en samlet produksjon i overkant av 700 GWh, som tilsvarer strømbruken til om lag 35 000 husstander årlig.

Implementering av KraftSCADA «powered by Dalane Kraft AS» for Clemens Kraft har allerede startet.