Nytt navn – men samme folkene!

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: BJØRN AAKRE/MEGABITE

Dalane Nett byttet navn til Enida. Enida har monopol på nettdrift i kommunene i Dalane og navnebyttet skal være et tydelig skille mellom kraftsalg og nettdrift. Enida er forkortelsen for Energinett i Dalane. Driften er fortsatt den samme. Energimontør Ronny Bøe forteller om jobben sin i Enida.

– Min arbeidsdag i Enida er veldig variert. Vi starter med arbeidsoppdragene på nettbrett, og planlegger dagen ut ifra det. HMS er alltid i førersetet og må tenkes på hver dag hele året, forteller Ronny som har jobbet i Enida i åtte år.

Ronny dekker et stort område i Eigersund kommune og derfor blir det mye bilkjøring.

– Der bilen ikke kommer frem bruker vi sekshjuler, snøscooter og ski. Og hvis vi skal ta en rask titt på mastene før en jobb, kan vi fly opp med drone hvis det er vanskelig å komme til. Selv om vi har fått nytt navn, gjør vi samme jobben.

Ronny Bøe gjør klar utstyret. 

Ønsker et tydelig skille

Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) jobber med en forskriftsendring som har til hensikt å bidra til mindre forvirring for strømkundene. Dette er bakgrunnen for navneendringen. En undersøkelse utført av NVE viser at kunder har problemer med å skille mellom monopolselskap (tidligere Dalane Nett) og kraftleverandør (Dalane Energisalg). Derfor har det blitt bestemt å innføre et tydelig skille mellom kraftsalg og nettdrift innen 1. januar 2021.

– Dette ble gjort for å redusere forvirringen og usikkerheten rundt nettselskapets rolle, sier daglig leder Ørjan Vold i Enida.

For deg som kunde i Dalane, er alt som før.

Ronny på en mast

Hver dag klatrer Ronny i master som er mellom 6–17 meter høye.

Ronny sin jobb er å bygge strømlinjer og vedlikeholde de, legge kabel og fikse feilene. I bunn og grunn så sørger han for at innbyggerne har strøm til enhver tid. . Været er ingen hinder for Ronny.

– Den største grunnen til utrykning er været. Vi bor jo på kysten og har en del uvær. Det fører til at trær velter over strømlinjene. Det hender også at kabler blir ødelagt av blant annet gravemaskiner. Vi har tilgang på gode klær, så været er ingen problem. Dessuten gjør solskinnsdagene opp for dårlig ruskevær, forteller Ronny.

– Vi skulle skifte traverser på linjen på Moi. Mastene som trengte nye traverser var plassert på fjellhyller, så helikopter var helt avgjørende for å få plassert de nye traversene, sier Ronny.

Forebygger strømutfall og tilbyr hjelp

Enida har ansvaret for strømtilførsel og ledningsnettet i Dalane-regionen. Nettselskapet skal på best mulig måte forebygge mot strømutfall og gi hjelp og service til kundene sine. Enida er 100 prosent eid av kommunene de opererer i.

En stor del av jobben til vedlikeholdsarbeiderne i Enida er å avdekke og forhindre feil. Når strømmaster står en stund, kan treet råtne. Det skjer enda fortere om hakkespetten lager hull i stolpene.

– Når vi først er ute på oppdrag, avdekker vi alle feilene i et område. Det betyr at vi sjekker om det er noen master som har råtnet eller om det er behov for skogrydding. Når uværet kommer kan man unngå at trær faller på strømledninger. Vi har lite utfall fordi vi driver aktivt med å forebygge slike feil, forteller Ørjan.