Ny satsing hjelper deg å bruke mindre strøm

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: MEGABITE
Den billigste strømmen er den du ikke bruker. Dalane Energi har tatt på seg hatten som energijegere og hjelper nye og eksisterende bedriftskunder i hele Norge, til å få kontroll og bruke strømmen på en smartere måte. Det er godt for både miljøet og lommeboken.
Dalane Energi har startet å samarbeide med flere andre aktører om å redusere strømregningen. Sammen med blant annet KE Automasjon barberer de strømregningene til nye og eksisterende bedriftskunder, slik at kunden ikke betaler mer enn de må.

– Vi tilbyr energirådgivning om hvordan bedrifter kan bruke strømmen smartere. Vi sjekker at bedriften ikke betaler mer enn nødvendig for selve strømforbruket og at de har riktig sats i forhold til forbruksavgiften som de betaler til staten. Det settes inn et anlegg for overvåkning og styring av strømforbruket slik at strømmen blir redusert. I tillegg er det mulighet for maksimalovervåkning av forbruket gjennom en Datavaktmester for å redusere effektkostnadene, forteller bedriftsrådgiver Lena Gravdal i Dalane Energi.

Proaktive energijegere

Bruk av mindre strøm går ikke ut over komforten til bedriftens ansatte og kunder. Dalane Energi er rett og slett energijegere for alle hotell og næringsbygg i Norge. Norge er verdensledende når det kommer til elektrifisering. Hvis Norge oppnår målet om å bli verdens første fornybare og fullelektriske samfunn, bruker vi for mye strøm dersom forbrukstrenden fortsetter slik den er i dag.

– Dalane Energi ønsker at kundene vår skal bruke mindre strøm. Dersom vi oppdager at en kunde bruker mer strøm per kvadratmeter enn gjennomsnittet for tilsvarende bygg og næring, og forbruket er over 300 000 kWh, tilbyr vi gratis befaring på bygget, forteller Gravdal.

Befaringen gjøres sammen med en automasjonsingeniør fra KE Automasjon, der de ser på mulige tiltak for å redusere og jevne ut forbruket. Dersom det foreligger kost- og nytteverdi for kunden ved å gjøre en investering av disse tiltakene, utfører da KE Automasjon tiltakene og opplæringen i systemet med bedriften, og Dalane Energi sikrer bedriften en gunstig strømavtale.

Det kan være å installere et SD-anlegg som overvåker og styrer forbruket, samt bruke en maksimalvokter som passer på at forbruket ikke overstiger maks forbruk som er satt for en time.

– Det er en investering å redusere og jevne ut forbruket, som også fører til bedre komfort og inneklima hos bedriftene og hotellene, sier hun.

Styrker energijeger-avdelingen

Lena Gravdal som har holdt fortet lenge, har i 2021 fått styrket avdelingen med tre nyansatte. De skal være med å redusere strømregningen i bedriftsmarkedet. Rådgiverne skal samarbeide tett med andre installasjonsselskaper for å komme med de beste løsningene for hver enkel bedrift.

Møt de nye rådgiverne i Dalane Energi:

Torbjørn Øgrey

Hva gjør du selv for å spare strøm? Vi har varmepumpe som hovedoppvarming av huset. LED-lys i de fleste rom. Ellers kjefter jeg på ungene at de ikke trenger dusje i en halvtime!

Hvilke anbefalinger har du til bedrifter som ønsker å redusere strømforbruket sitt? Begynn med det enkleste først. Oppvarmingskilde, Ventilasjon, belysning og nattsenking.

Hvilke tanker hadde du om Dalane Energi før du begynte her, og hva du tenker nå? Som de fleste i Egersund, så jeg på Dalane Energi som «en nødvendig og naturlig leverandør». Alle trenger strøm. Nå ser jeg et fremtidsrettet firma, med kompetente ansatte som gjør en kjempejobb. Dette genererer igjen overskudd som deles ut til Dalane-kommunene.

Hvordan er det å jobbe i Dalane Energi som energijeger? Strøm er et spennende produkt. Alle trenger det, men de fleste har ikke noe forholde til det. Selv jeg som jobber med større bedrifter og kjeder møter ofte kunder som ikke vil spandere en halvtime på å potensielt spare tusenvis av kroner av en gjennomgang.

Hvordan så du for deg jobben i Dalane Energi skulle bli? Jeg har jobbet med salg i forskjellige markeder i hele mitt liv. Å ha kunder i hele landet fra kontor i Egersund var veldig tiltrekkende for meg. Nå «plager» jeg tidligere kollegaer og kontakter med forslag til besparelse og strømsalg.

Yvonne Sæstad

Hva gjør du selv for å spare strøm? Vi har varmepumpe som vi bruker til oppvarming, men også peis, så vi fyrer i peisen mesteparten av tiden i de kaldeste månedene. På badet har vi sparedusj som gjør at vi kan dusje like lenge som før, men bruker halvdelen av vannet. Og selv om det ikke nødvendigvis er belysning som trekker mest strøm i et hus, så er jeg bevisst på å slå av lys i rom som ikke blir brukt.

Hvilke anbefalinger har du til bedrifter som ønsker å redusere strømforbruket sitt? Ta kontakt med oss i Dalane Energi. Vi kan gi dere små konkrete tips, som å skifte ut lyspærer til LED. Men igjennom gode samarbeidspartnere kan vi også ta befaring på bygget og komme med større forslag som kan få ned forbruket mer. På den måten kuttes utgifter og forbruk. Så det er en vinn-vinn-situasjon.

Hvilke tanker hadde du om Dalane Energi før du begynte her, og hva du tenker nå? Jeg hadde egentlig ikke gjort meg opp noen tanker om dem, har alltid visst at de var den lokale strømleverandøren. Nå ser jeg jo at det er en trygg og god arbeidsplass, med god kultur blant de ansatte, og at det er en spennende og aktuell bransje og jobbe i.

Hvordan er det å jobbe i Dalane Energi som energijeger? Det er en utrolig kjekk og spennende jobb. Du har varierte dager, og får møte masse forskjellige mennesker i alle slags bransjer. Det er alltid mye å gjøre og det er alltid noe du kan lære. Så det er en jobb der jeg får utfordret meg selv, og være litt sjef over min egen arbeidsdag. Så er det veldig kjekt at vi nå har begynt med energieffektivisering slik at vi kan tilby mer enn bare strømavtaler til kundene våre. Og tipse om ting de kanskje ikke har tenkt på selv.

Hvordan så du for deg jobben i Dalane Energi skulle bli? Jeg håpet det skulle bli en kjekk jobb, men var også forberedt på at det kom til å være mye og lære. Jeg hadde aldri hatt noe forhold til strøm før jeg begynte her. Jeg tenkte det ville bli utfordrende i begynnelsen, men slik er det kanskje i alle nye jobber, og det å lære nye ting er alltid gøy.

Lena Gravdal

Hva gjør du selv for å spare strøm? Jeg bor i en nyere bolig, så varmetapet og energiforbruket er ikke så høyt i utgangspunktet. Jeg bruker varmepumpe til oppvarming og balansert ventilasjonssystem som fordeler varmen i rommene. Jeg er også bevisste på å justere ned varmekablene når vinteren er over. Jeg skrur av lys i rom vi ikke bruker, og forsøker også å lufte kort og effektivt dersom jeg ikke ønsker at huset skal bli nedkjølt. Over halvparten av strømmen vi bruker går til oppvarming, derfor prøver jeg å bruke varmtvann fornuftig. Jeg anbefaler forresten alle å følge med på deres energibruk, og energimerke boligen dersom den er ny eller de har utført energieffektive tiltak –  grønt boliglån har gunstigere renter.

Hvilke anbefalinger har du til bedrifter som ønsker å redusere strømforbruket sitt? Ta kontakt med oss i Dalane Energi! Vi har verktøy for å beregne om bedriften bruker mer strøm enn nødvendig, og basert på det kan vi gi enkle råd eller ta en gratis befaring for å vurdere om det er noen energieffektive tiltak som har kost-nytte for bedriften.

Hvilke tanker hadde du om Dalane Energi før du begynte her, og hva du tenker nå?Da jeg startet i konsernet i 2018 som forretningsutvikler i produksjonsselskapet Dalane Kraft, hadde jeg lite kunnskap om strøm. Jeg har alltid visst at Dalane Energi er det lokale strømselskapet i Dalane og at det var de jeg betalte strømregningen til. Nå har jeg vært ansatt her i 3 år og stortrives som energirådgiver mot sluttkundene. Dalane Energi er en fantastisk plass å jobbe. Jeg gleder meg til jobb hver dag, lærer noe nytt hver dag og prater med nye mennesker hver dag. Jeg har fantastiske kollegaer og samarbeider med dyktige forretningspartnere i Rogaland og snart også i Agder. Det jeg tenker om Dalane Energi er at det er en kunnskapsbedrift og en attraktiv arbeidsplass for folk som ønsker å ha det kjekt på jobb, ha travle dager og møte mange forskjellige mennesker.

Hvordan er det å jobbe i Dalane Energi som energijeger? Det er veldig spennende! Det er veldig kjekt å ha den kunnskapen som trengs for å kunne hjelpe spesielt bedrifter som bruker mer strøm enn nødvendig. De har mye å spare på ved å bruke strømmen smartere. Vi ønsker å skille oss ut, både ved å tilby gunstige avtaler på det forbruket kunden må ha, og ikke minst at vi gjennom vår kunnskap og nettverk kan bidra til at kundene redusere energiforbruket og da kostnadene sine. Jobben min som energijeger er inspirerende og jeg får en god følelse når jeg vet at tiltakene som blir foreslått av oss til kundene er nedbetalt på få år, og da blir det en gevinst for dem i all fremtid. I tillegg synes jeg at vi gjør en viktig jobb da strøm er det viktigste verktøyet Norge har for å være med å begrense den globale oppvarmingen.

Tonette Hetland

Hva gjør du selv for å spare strøm? Etter jeg har startet i Dalane Energi og jobber med strøm hverdag, har jeg blitt mye mer bevisst på strømforbruket. Jeg har blitt mye flinkere å slå av lyset i alle rom når jeg forlater dem, ikke ha varmen på fullt til enhver tid og vaske klærne på kvelden da strømmen som oftest er litt billigere.

Hvilke anbefalinger har du til bedrifter som ønsker å redusere strømforbruket sitt? Jeg vil absolutt anbefale bedriftene å ta kontakt med meg, så kan jeg sammen med våre dyktige samarbeidspartnere foreta en gratis befaring. Kan også komme med en bedre strømavtale enn den dere har i dag.

Hvilke tanker hadde du om Dalane Energi før du begynte her, og hva du tenker nå? Før jeg startet i jobben tenkte jeg at Dalane Energi virket som en trivelig og trygg arbeidsplass, da strøm er noe vi alltid trenger. Jeg hadde tanker som at det var en formell arbeidsplass, og at de var det lokale strømselskapet i Dalane som alle har kjennskap til. Tankene mine vil jeg si stemte, men det var så mye mer enn det. Det er en arbeidsplass som er meget opptatt av god kultur, spille hverandre gode, være nytenkende og man får mulighet å gjøre så mye forskjellig. Jeg liker spesielt godt at jeg får møte så mange nye mennesker i jobben min, og at ingen dager er like.

Hvordan er det å jobbe i Dalane Energi som energijeger? Det er veldig spennende. Før tilbudte Dalane Energi strømavtaler på forbruket, men nå har vi også fokus på å hjelpe bedrifter som bruker en del strøm og redusere forbruket. Det er utrolig kjekt å få være med å hjelpe bedriftene med å spare på strømkostnadene sine og jobbe på nye kreative måter. Det er flere grunner til vi har valgt dette satsningsområde. Ikke bare er energieffektivisering et ønske fra bedriftene, men også et behov i samfunnet da Energi Norge sine mål er å bli fullelektriske og vi bruker for mye strøm.

Hvordan så du for deg jobben i Dalane Energi skulle bli? Jeg så for meg at det skulle være en litt formell standard kontorjobb, men der tok jeg feil. Jeg får jobbe sammen med så mange flotte kollegaer, gå ut å møte mange nye potensielle kunder og ikke minst ha det gøy på jobben.