Folk vil ha fiber, men ikke alle har et valg – ennå
TEKST OG FOTO: ERLEND HADDELAND, MEDIA SØR
Fiber er fremtiden, det er de aller fleste enige om. Men hva skjer når kobbernettet legges ned og fiber ikke er et reelt alternativ?
Da fiberen kom til Dalane med Altifiber for 15 år siden, disse «breibåndsgreiene» som de sa i Sokndal, skjedde det noe. Folk fikk plutselig valgfrihet.
De trengte ikke lenger gå å ta seg en kaffepause mens nettsiden lastet opp. Det gjorde at den digitale forskjellen mellom by og land gradvis ble visket ut, og flinke folk kunne ta jobben med seg hjem. Dalane ble et enda mer attraktivt sted å bo, besøke og drive næring i.
Dalane Energi har vært med på den lokale bredbåndsatsningen helt fra starten i 2003, da Dalane Breiband ble stiftet og som senere har endret navn til Altifiber. Den gang fantes det bare oppringt internett her i regionen. Den yngre garde husker neppe hva dette var eller innebar, men de som betalte telefonregningen på den tiden, glemmer det nok aldri. På den tiden betalte man for bruken, målt med tellerskritt, utfra når tid på døgnet man ringte opp internett. Spenningen og overraskelsene kunne være både stor og stygg når telefonregningen kom.
Reinert Vassbø, daværende direktør i Dalane Energi, sa at de «ønsket å være med å skape et tilbud om skikkelig høyhastighetsnett i Dalane, for folk som bor her og næringslivet».
Og etter hvert kunne Kåre på Helleland, Vidar på Vikeså, Nina i Sokndal og Frida i Egersund nyte valgfriheten med fjernkontrollen i hånda og Altibox sin TV-løsning på skjermen. Og da fremtiden banket på vinduet, kunne den samme kvartetten surfe lynraskt på mobilen, se serier og filmer når som helst, og jobbe fra hvor de ville.
Men sånn er det ikke for alle.
«Når kobbernettet legges ned, sitter mange igjen uten reelle valgmuligheter.»
– Toralf Nyheim, administrerende direktør i Altifiber
Kobbernettet legges ned
For der fiberkablene har fått husholdninger til å tikke i Dalane siden midten av 2000-tallet, har mange også vært igjen på kobbernettet, et betydelig tregere nett.
Telenor har varslet at kobbernettet – det mange kjenner som telefonsentraler – legges ned fra 2023. Alle husstander skal over på fiber. Så langt er alt såre vel, for F står for fremtid og fiber. Men det er én hake.
Toralf Nyheim, administrerende direktør i Altifiber, mener kobbernettet ikke bør legges ned før folk har fiber som alternativ for fastnettet sitt.
– Folk får beskjed om at de skal over på fiber og mobilløsninger, men mange kommuner i Dalane opplever at desentrale strøk ikke har fullgode løsninger på plass tidsnok, sier Nyheim.
Fiber-engasjement blant innbyggerne
Hva hadde vel Dalane vært uten de mange ildsjelene. En av dem, Tor Egil Håland, har sammen med nabolaget på Dyrnes i Egersund – med Altifiber på laget – lagt sjøkabel og gravd fiberrør på dugnad. Uten fiber ville de hatt begrensede mulighet for tilgang til internett. Fruktene fra dugnadsarbeidet er til glede for alle på Dyrnes der det er varslet nedleggelse av kobbernettet.
– Når kobbernettet legges ned, sitter mange igjen uten reelle valgmuligheter. Det er et poeng å ha fiber fra en annen aktør enn den som leverer mobilnettet. Da tenker jeg både på sikkerhet, konkurranse og pris, sier Nyheim i Altifiber.
Flere steder vil vedlikehold av kobbernett stoppe fra årsskiftet, og noen kobbersentraler legges ned. Det spørs om det hadde vært like lett å få nye folk til å bosette seg på Dyrnes uten skikkelig nettdekning.
– Som lokal leverandør av fiber kan vi sammen med lokale ildsjeler finne løsninger for å bygge fibernett også utenfor de tettest bebygde områdene – til det beste for lokalsamfunnet, sier Nyheim, som er opptatt av å gi større aktører konkurranse, som igjen kommer sluttbrukeren til gode.
Lokal tilhørighet i Dalane
Siden Altifiber startet med fiberutbygging i Dalane, har gründeren i Bjerkreim, den digitale markedsføreren i Egersund, forskeren i Sokndal og arkitekten i Lund kunnet jobbe hjemmefra. Lojale kunder har vært med på reisen fra kobbernett til fiber.
Ved å velge en lokal leverandør som sin fiberleverandør, har Dalane-innbyggerne selv støttet opp om lokale arbeidsplasser og kompetansebygging i sitt eget nabolag.
– En av fordelene med Altifiber er at vi bygger den digitale motorveien fra hovedsentralen – med en fiber til hver enkelt kunde. Dermed slipper du å dele kapasiteten i lokalnettet med naboene, slik du risikerer å gjøre med andre aktører, og du kan alltid surfe med kompromissløs nettkvalitet og nyte Altibox-tjenester på TV-en, sier Nyheim.
For mindre kommuner og tettsteder vil fiberutbyggingen være like viktig som E39 og veibyggingen var i sin tid. Altifiber mener at ikke fibertilgang skal være begrenset til om det er kommersielt lønnsomt eller ikke, og jobber med å finne løsninger sammen med kommunen og lokalbefolkningen.
– En husholdning uten bredbånd er nesten som et hus uten strøm. Vi ønsker å koble alle i Dalane på dagens digitale samfunn, enten om det gjelder strømming av serier, avislesning, læring på nett, Digipost, Altinn, velferdsteknologi og mye, mye mer, sier Toralf Nyheim i Altifiber.
Før han avslutter:
– Fiberutbygging er distriktspolitikk i praksis. Vi ønsker å jobbe for et levende lokalsamfunn, uansett hvor i Dalane du bor.