Følger IKT-drømmen
TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: BJØRN AAKRE/MEGABITE
IKT-lærling Andrè Iversen (18 år) i Dalane Energi stortrives med arbeidsoppgavene som lærling. Det gjør at Dalane Energi kan fokusere mer på innovative løsninger.
Dalane Energi har ansatt sin første lærling i IKT-servicefag. Det er faktisk første gang en lærling ved bedriften har et eget kontor. Det har gitt IT-ansvarlig Arild Stapnes Johnsen mer tid til utvikling av strategier og forvaltning av digitale data, som er en viktig og verdifull ressurs for alle selskapene i Dalane Energi-konsernet.
– Vi hadde i utgangspunktet ikke tenkt tanken på en IKT-lærling, men da søknaden til Andrè dukket opp, fant vi den så interessant at dette ville vi prøve ut, forteller Arild Stapnes i Dalane Energi-konsernet.
DATA OG TEKNOLOGI
André startet som lærling i Dalane Energi 12. august. Han liker at utdanningsprogrammet er praktisk orientert, og liker å tilegne seg ny kunnskap. Eigersunderen har stor interesse for data og teknologi.
– IKT-servicefag er et spennende fag. Her lærer jeg hovedsakelig om data og nettverk som er et tema jeg har stor interesse for. Dalane energi er en bedrift hvor man lærer mye. De ansatte har høy kompetanse, og er flinke til å lære fra seg, sier André.
Før André begynte på videregående hadde han allerede bestemt seg for å ta IKT-servicefag. Det ble helt naturlig valg, da dette var mest interessant. På videregående valgte han å ta Vg1 Elektrofag og Vg2 IKT-servicefag.
EN SPENNENDE LÆREPLASS
Han har tidligere vært utplassert i IKT-kontoret i Eigersund kommune og i databutikken Rubi Data. Det var ikke tilfeldig at André valgte å bli lærling i Dalane Energi.
– Før jeg ble lærling i Dalane Energi, fikk jeg tilbud fra to andre læreplasser. Grunnen til at jeg valgte å bli lærling i Dalane Energi var fordi arbeidsplassen her virket spennende og den jeg får mest utbytte av. I tillegg så virket arbeidsmiljøet veldig trivelig med mange hyggelige ansatte, forteller lærlingen.
Arbeidsdagen til André består av å hjelpe andre ansatte med dataproblemer eller andre data relaterte oppgaver. Han deltar også på møter med leverandører. Klokken syv starter dagen på kontoret med oppgaver han har fått fra IT-ansvarlig. Fremtidsplanene er klare.
– I fremtiden ser jeg for meg å fortsette min jobbkarriere i Dalane Energi. Jeg føler meg heldig som har en jobb hvor jeg kan jobbe med det som interesserer meg. Dessuten så er det veldig flott her i Egersund. Det er spennende å få muligheten til å bli med på omvisning på kraftstasjonene når jeg har ekstra tid, sier André.
SATSER PÅ IT OG DIGITALISERING
Dalane Energi satser betydelig på IT og digitalisering i alle selskapene, og tar i bruk nye systemer som bidrar til at Dalane Energi kan kalle seg for Rogalands beste energiselskap. Eksempelvis utvikler Dalane Kraft et nytt system for administrativ drift av småkraftverk. Dette systemet gir eiere av småkraftverk bedre mulighet til å følge opp driften og få bedre forståelse av hva som bidrar til økt fortjeneste.
– Det er viktig å gi vår IKT-lærling et realistisk bilde av hvordan det blir å drifte en IT-avdeling i en moderne kompetansebedrift, forteller IT-ansvarlig Arild.
Dalane Nett AS, som er det største selskapet i konsernet, har mye spennende på gang. De deltar blant annet i et nasjonalt FoU-prosjekt som bruker droner og kunstig intelligens i bildeanalyse av stolper og linjer. Dalane Nett deltar i flere slike prosjekter, hvor de er blant de første i landet til å teste ut ny teknologi.
– Målet er å kunne bruke moderne verktøy til forebygging mot feil i nettet, og som en hjelp til å prioritere de deler av nettet som skal bygges ut eller vedlikeholdes. Det er selvsagt veldig inspirerende og lærerikt å delta i disse prosessene. Et strømnett med høy oppetid og lav nettleie er viktig for hele Dalane-regionen, forteller Arild.
STORE KARRIEMULIGHETER
IT-avdelingens oppgave er å optimalisere teknologier og digitale prosesser til å gi bedriften best mulig effektivitet og nytteverdi. Myndighetene stiller strenge krav til IKT sikkerhet i energibransjen, og det er et område Dalane Energi vil bruke en del tid på fremover.
– Andrè vil få mulighet til å sertifisere seg innen nettverk og IKT-sikkerhet. Arbeidsdagene nå i begynnelsen består også av å digitalisere avtaler og tegninger. Han vil etter hvert lære å utvikle enkle mobilapper og å installere sensorer som skal overvåke ulike ting i de forskjellige selskapene i konsernet. Andrè ser ut til å lære fort, er veldig nøyaktig og en motivert kollega som nå har bidratt til at IT-avdelingen plutselig ble dobbel så stor, avslutter IT-ansvarlig med et smil.