På en typisk høstdag i oktober har Kåre Gravdal gjort klar Vikeså Kraftverk til omvisning. Med mange års erfaring og solid kunnskap innen vannkraft, skaper Kåre en lærerik og engasjerende opplevelse for de nysgjerrige syvendeklassingene fra Vikeså skole, som ønsker å lære mer om hvordan et vannkraftverk fungerer i praksis. Med naturfagslærer Elin Slettebø som pådriver har omvisningene blitt en fast del av skolens læreplan.
Forskjell på teori og praksis
– Vi føler oss utrolig heldige som har muligheten til å få en omvisning på et kraftverk som ligger rett i nærheten av skolen vår. Elevene får en opplevelse som de ikke ville fått i klasserommet, sier Elin og fortsetter:
– Selv om du har hatt teori om det på forhånd, blir det aldri helt slik du hadde sett det for deg i praksis. Derfor har en slik omvisning stor læringsverdi.
Vikeså kraftverk i Bjerkreim kommune utnytter fallet i Storrsheiåna mellom Storrsheivatnet og Skjævelandsåna for å produsere hele om lag 18 GWh strøm i året – nok til å dekke behovet til 900 husstander, noe det har gjort siden 2003. Dalane Kraft eier totalt 11 kraftverk i Dalane-regionen. Øgreyfoss kraftverk er eldst og startet med å produsere strøm til allmenn benyttelse i 1905, som det første kraftverket i Rogaland.
Mathea Byremo (fra venstre), Emma Jelier, Kristian Vassbø Sæth lærte mye nytt om vannkraft under omvisningen med Dalane Kraft på Vikeså.
Målet er god forståelse
Omvisningen begynner ved inntaket, hvor elevene får vite om hvor vannet kommer fra, regulering, minstevannsføring, og hvordan ristrenskeren fungerer.
– Det er alltid et høydepunkt for klassen når vi starter ristrenskeren. Mange tenker ikke over at vi har slike hjelpemidler, sier Kåre.
Når omvisningen på inntaket er unnagjort, går turen videre til selve kraftverket, hvor Kåre går i dybden på alt fra fallhøyde og produksjonskapasitet til tekniske detaljer om turbinene, generatorene og hvordan kraftverket er bygget for å tåle høyt vanntrykk og sikre stabil strømproduksjon.
– Det som er fint med en omvisning på et vannkraftverk, er at når du først har sett hvordan ett kraftverk fungerer, har du grunnleggende forståelse for hvordan større og mindre anlegg også fungerer. Prinsippene er de samme; det er bare dimensjoner, trykk og størrelse som varierer, forklarer Kåre.
Målet til den erfarne montøren er at elevene skal sitte igjen med god kunnskap om hvordan et vannkraftverk fungerer i praksis. Flere spørsmål dukker opp underveis fra ivrige elever.
– Mange av spørsmålene fra elevene handler om hva som skjer med strømforsyningen dersom kraftverket stopper opp. Jeg kan jeg berolige dem med at det fortsatt er god tilgang på strøm fra andre steder, sier han.
Elin Slettebø ser stor verdi i omvisningene og er ikke i tvil om at omvisningen har kommet for å bli for hennes elever på 7. trinn.
– Så lenge Dalane Kraft har tid og kapasitet, vil jeg prioritere dette for mine elever. De har et stort læringsutbytte av det, sier naturfagslæreren.
Kåre følger opp og kommer til slutt med en utfordring:
– Vi sier selvsagt ja når Elin tar kontakt og spør. I Dalane Kraft synes vi at dette er viktig kunnskap å dele med skoleelver. VI oppfordrer andre skoler i Dalane-regionen til å gjøre det samme. Ikke nøl med å ta kontakt.