– Et lite, men viktig bidrag

Under åpningen av Liavatn kraftverk understreket statsforvalter Bent Høie betydningen av små bidrag i møte med fremtidens grønne energibehov. – Vi har ikke ett stort svar på energibehovet og klimakrisen, men mange små og viktige svar – Liavatn kraftverk er ett av dem, sa Høie.

I ekte kraftverksvær med regn og litt vind ble Dalane Krafts 11 kraftverk åpnet på oktober sin siste dag. Rammen kunne ikke blitt bedre, med Show Chow som stod for underholdningen med hiten «Eg e liga gla sjøl om regne hølje ned».

Den årlige produksjonen på Dalane Kraft sitt nyeste kraftverk anslås å bli 2 GWh. Det betyr en installert effekt på 0,5 MW – som vi vil si produksjon av strøm til om lag 100 husstander gjennom et helt år.

– Det finnes ikke et stort svar på det som er et veldig prekært spørsmål i Rogaland. Hvordan skal vi få tilgang på nok fornybar energi? Vi har heller ikke et klart svar på hvordan vi løser natur- og klimakrisen. Men det finnes mange små og viktige svar; Liavatn kraftverk er et av de små, men viktige svarene på utfordringen vi står overfor, sa Bent Høie og kom med en innrømmelse:

– Men jeg må innrømme at det er svært sjeldent at Statsforvalteren i Rogaland kan åpne et kraftverk, for stort sett har vi vært imot – og veldig skeptiske. Da jeg fikk denne invitasjonen, hadde jeg veldig lyst til å komme til Dalane-regionen, men jeg måtte sjekke med miljøvernavdelingen om dette var et prosjekt vi hadde innvendinger mot. Jeg fikk raskt beskjed om at jeg trygt kunne reise. Her er det kun positive synergier: Vi får fornybar energi samtidig som det gjøres forbedringer for fisk og ål. Derfor er jeg også glad for at det skal gjøres ytterligere forbedringer på dette området nedover i samme vassdrag.

Kraftverket gir verdifull erfaring

Dalane Energis nye styreleder, Margrethe Vika, holdt åpningstalen. Hun understreket hvor viktig Liavatn kraftverk er for Dalane Kraft – et anlegg som gir verdifull erfaring og innsikt i utviklingen av fremtidens kraftverk.

– Liavatn er kanskje lite i produksjon, men stort i gjennomføring!  Som et fremtidsrettet og fiskevennlig anlegg legger det til rette for fri vandring for ål og fisk i Grødemsvassdraget

Inntaket er designet annerledes enn på mange andre kraftverk. Det er laget to inntak: et hovedinntak og et mindre inntak ved siden av. Ristene på inntaket er også utformet annerledes. Det er kun 1,5 centimeter avstand mellom hver spile på begge ristene. Det er for å hindre at fisk og spesielt ål, blir slukt inn i turbinen. Med tettere avstand mellom spilene, to inntak og store dimensjoner blir også farten på vannet saktere. I tillegg er det en egen tunnel for ål og fisk fra Stokkurhølen til Liavatn slik at de kan vandre fritt mellom vassdragene. Derfor ligger alt til rette for at vi kan produsere grønn energi samtidig som vi tar vare på miljø og dyreliv. vassdragene.

Dammen er om lag fire meter høy og 30 meter bred. Rørgaten er 85 meter lang gravd naturlig ned i terrenget.