Bjørnar Dyrnes

En forsmak på arbeidslivet

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: MEGABITE
Bjørnar Dyrnes (17) og Peder Grastveit (17) fra Dalane videregående skole har fått førstevalget sitt innvilget på hvor de ønsket praksisplass. Flere av Enidas lærlinger har startet som praksiselever.

Én gang i uken frem til sommeren, skal elevene være med energimontører på jobb, og se hvordan de arbeider. I oktober startet de sin praksisplass i Enida. Dette er en gyllen mulighet til å lære mer om faget og hvordan jobben utføres i praksis.

Bjørnar og Peder går VG2 elenergi, og er veldig fornøyde med praksisplass hos Enida. Begge har lyst å jobbe med høyspent. Det vil si arbeid med forsyningsnett og kraftlinjer med en spenning over 1000 V.

Spennende og lærerik praksisplass

Praksiselevene får være med en til to energimontører på jobb hver onsdag. Frem til nå har Bjørnar vært med på å grave ned en strømkabel og koble denne til en nettstasjon i Sokndal. Det er mye han kunne tenkt seg å fått prøvd seg på hos Enida.

– Jeg har lyst til å klatre i stolper, kjøre ATV og oppleve å være til nytte når noe trengs å repareres. Enten om det er naturen sin feil eller en defekt del som er grunnen, forteller Bjørnar.

Bjørnar Dyrnes (17) har lyst å bli energimontør eller energioperatør.
Bjørnar Dyrnes (17) har lyst å bli energimontør eller energioperatør.
Han liker å være mye ute og liker varierte arbeidsoppgaver. Derfor har han lyst å bli energimontør eller energioperatør.

– Det er spennende og lærerikt å ha praksisplass her. Det gir meg en mulighet til å se og oppleve yrket på nært hold, og vurdere om dette er noe for meg. Så langt har det gitt mersmak til å både bo i Egersund og jobbe i Enida, sier han.

Peder har også et ønske om å bo i Egersund etter studier. Han er usikker på om han ønsker å bli sivilingeniør eller jobbe som energioperatør.

– Nå får jeg prøve og se om energimontør er noe for meg. Til nå har det vært kjempekjekt og lærerikt. Jeg har til sammen vært hos Enida i to dager, og har fått festet en tykk kabel opp langs en betongvegg og opp i en høyspentmast på Hellvik, forteller Peder.

Peder Grastveit vurderer å bli sivilingeniør eller energioperatør.
Peder Grastveit vurderer å bli sivilingeniør eller energioperatør.

Gode erfaringer med praksiselever

Avdelingsleder for drift og vedlikehold, Bjørn Sviggum hos Enida, forteller at Enida har hatt gode erfaringer med å ha praksiselever i flere år.

– Skolen tar vanligvis kontakt med oss. Flere av de har vært læringer her, var først utplassert her hos oss. Praksiselevene er blant annet med å koble på strømkabel inn i hus, legge koblinger i kabelskap og rette småfeil i luftnettverket i hele Dalane-regionen. Å sitte på i helikopter og kjøre ATV, må man ha kurs og trening for, sier Sviggum.

Blir godt tatt vare på

Praksiselevene blir tatt godt vare på i Enida. Første dag ble de kurset i arbeidsvarsling. Dette gir dem grunnleggende kunnskap og forståelse for egen og andres sikkerhet ved arbeid på eller lang ved veg.

– Det er genialt å være utplassert hos en bedrift jeg potensielt kan jobbe hos i fremtiden. Det gir meg en unik mulighet til å teste ut om jeg kommer til å trives med arbeidsoppgavene. Skal ikke se bort i fra at energioperatør er det jeg har lyst å jobbe med når jeg er ferdige på skolen, sier Peder.