Egersunds første hurtiglader

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: ELISABETH HEGDAL/ MEGABITE

Én hurtiglader er allerede bestilt og skal plasseres ved siden av Dalane Krafts fire eksisterende 22 kW ladere på Gruset. Dalane Kraft er allerede i gang med planlegging av ny strømtilførsel til hurtigladeren.

Hurtigladeren kommer foreløpig med to uttak, og det vil bygges flere ved behov. Hurtigladeren kan lade elbiler med opptil 50 kW effekt (CCS Combo og Chademo). Ved bruk av egen kabel kan alle biler med Type 2 kontakt lade på eksisterende 22 kW ladere.

ØKENDE ETTERSPØRSEL

llustrasjonsfoto av hurtigladeren.

Det blir stadig flere elbiler i Norge, også i Egersund. Selv om Egersund ikke ligger like ved E39 og dermed ikke har det samme trafikkgrunnlaget som ladestasjonene her har, så har Dalane Kraft i det siste opplevd en økende etterspørsel etter hurtiglading i Egersund sentrum.

– Egersund har flere store arrangementer som trekker folk fra hele fylket og vel så det. Som lokal kraftleverandør synes vi absolutt det er betimelig at vi gjør det vi kan for å legge forholdene til rette for besøkene til handel i vår koselige gågate, og ved arrangementer som Julebyen, Visefestivalen, Bluesfestivalen, Oktoberfestivalen og mer. Vi synes rett og slett at det ble litt for dumt å ikke kunne tilby hurtiglading i Egersund sentrum, forteller Skåra.

FLERE HURTIGLADERE

I 2015 etablerte Dalane Kraft en hurtigladerstasjon på Helleland, ved Ben’s Kafé og Motell, som driftes av Grønn Kontakt. Men det finnes per i dag ingen hurtigladere i Egersund sentrum. Det har energiselskapet nå bestemt seg for å gjøre noe med.

– Hurtigladeren i Egersund vil være kjærkommen for innbyggere i byen som vanligvis lader hjemme. Av erfaringer vet jeg at situasjoner kan oppstå hvor en plutselig kunne hatt bruk for mer rekkevidde enn en hadde planlagt for, forteller teknisk leder i Dalane Kraft og prosjektleder for Elbilladere, Geir Skåra.

Nytt kraftverk i Ørsdalen

Nytt kraftverk i Ørsdalen

Det er ikke verre vann enn det stillestående, sies det. Etter stillstand i seks år, er det nå vedtatt og planlagt nytt kraftverk i Ørsdalen, og det nedstengte skal rives.

Nærmere 100 nye hytter på Stavtjørn

Nærmere 100 nye hytter på Stavtjørn

Siden 70-tallet er det bygget nærmere 500 hytter på Stavtjørn. Blink Hus Bjerkreim Trelast har bygget over 60 av disse og nærmere 100 hytter venter på å få reguleringsplanen godkjent. Nå er det endelig bestemt at kraftlinjen til Stavtjørn og Maudal skal forsterkes.