Vi lever i en uvanlig tid. For noen år siden var det helt utenkelig at strøm og strømforbruk skulle være noe vi «alle» hadde en mening om. Vigdis Stene har lang erfaring fra bransjen, men de siste månedene på jobb har vært utenom det vanlige.
Fra 1. desember 2021 måtte Vigdis vite i detalj hvordan strømstøtte fra myndighetene fungerte for kundene. Riktig informasjon på en forståelig måte var forventningen fra kundene – og fra henne selv.
– Strømstøtten har gitt oss mye ekstraarbeid. Reguleringsmyndigheten for energi, RME, har endret noe på reglene underveis, og vi må følge retningslinjene og reglene fra dem. Det er kun er de som er berettiget støtten som skal få den. Fritidsboliger og andre bygninger som ikke brukes til bolig skal ikke ha støtte. I tillegg til strømstøtte, svarer hun på spørsmål om nettleie, forbruk og faktura, blant annet.
– Det meste henger sammen, legger hun til.
Mange spørsmål om strømstøtte
Hvorfor har jeg ikke fått strømstøtte? Spørsmålet har hun svart på utallige ganger, og svaret er ikke nødvendigvis det samme til alle.
– Vi sjekker om personen er registrert riktig. De fleste har fått støtten automatisk, men hvis du er registrert som næringskunde med bolig, har du rett på støtte, men vi må registrere at du skal ha støtte. Derfor er det viktig at vi får beskjed. Er du registrert som næringsdrivende og med næringskode som kommer inn under jordbruk/skogbruk/fiske, er det Landbruksdirektoratet som administrerer støtten, eksemplifiserer Vigdis.
For de aller fleste er det imidlertid slik at støtten kommer automatisk.
Mange har også spørsmål om hvordan strømstøtten regnes ut. I avisen kan vi lese at vi får 90 prosent støtte for strøm over 70 øre per kWh. Vigdis gir en viktig presisering:
– Hvorfor får jeg ikke 90 prosent av min strømpris i støtte? Det er gjennomsnittsprisen for vårt område som er utgangspunktet for utregning av støtten. Uavhengig hva slags strømavtale du har og når på døgnet du bruker strøm, sier hun.
Hvordan var det med utbetalingen av strømstøtten nå igjen? Vigdis har svaret:
– De som har gjennomfakturering får beløpet fratrukket på strømregningen. De som ikke har gjennomfakturering, fakturerer vi direkte til. Da utbetaler vi tilgodebeløp til konto den 25. i hver måned. Hvis vi mangler kontonummer fra noen, sender vi dem en SMS. Får vi det ikke i tide, overfører vi et tilgodebeløp på neste faktura.
Denne gjengen på kundeservice liker å hjelpe kundene, F.v: Joakim Kyrø, målertekniker, Bjørn Arild Nuland, tilsynsingeniør/kundeservice, Vigdis Stene, kundeveileder, Odd Å. Ousdal, leder for kundeservice og Harald Mong, Energiingeniør.
Bruk Min side
På Enida sine hjemmesider, finner du Min side. Vigdis anbefaler alle strømkunder å sjekke sidene. Der finner du informasjon om ditt kundeforhold.
– På Min side får du som nettkunde god oversikt over timeverdier, fakturaer og annen informasjon om ditt abonnement. For å logge inn, trenger du kundenummer og pinkode. Påloggingsinformasjon finner du på fakturaen din, eller ved å ta kontakt med oss på telefon.
Skal du bygge nytt, øke inntaket eller utføre gravearbeid, kan dette registreres som en sak i kundeportalen på Enidas hjemmesider.
– Installatører har en egen innlogging på nettsidene våre. Installatører har ansvaret for å sende forhåndsmelding og ferdigmelding på arbeid som skal utføres på elektriske installasjoner, for eksempel i boliger, forklarer hun.
Hva er HAN-port?
Høye og ustabile strømpriser har gjort oss mer bevisste på hvor mye strøm vi forbruker. Mange strømleverandører tilbyr kundene sine å kjøpe en pulsmåler. En pulsmåler gir deg full oversikt over strømforbruket ditt i sanntid. Du kan sjekke hvor mye strøm boligen din bruker akkurat her og nå. Hvis du er inne i appen og sjekker strømforbruket, og deretter skrur på komfyren, vil du etter noen sekunder se at strømforbruket går opp. Men du kan ikke bare bestille en pulsmåler og så ta den i bruk. Først må du ta kontakt med Enida, og be dem åpne HAN-porten. Data fra HAN-porten kan brukes til å optimalisere løsninger for smarthjem eller følge opp eget forbruk. Det er en egen fysisk utgang på strømmåleren din.
– Kontakt oss, og vi fikser åpning. Følg bruksanvisningen fra din strømleverandør om hvordan du kobler opp pulsmåleren etter du har snakket med oss.
Over 15 000 målepunkt i Dalane
Enida har ansvar for strømtilførsel og ledningsnett i Dalane-regionen. Uavhengig hvor du er strømkunde. Det er cirka 50 kraftleverandører som leverer i vårt nett. Du er alltid hjertelig velkommen til å ta kontakt med Vigdis. Alle er nemlig brukere av det samme strømnettet.
– Det stilles strenge krav til nøytralitet, både overfor strømleverandører, produsenter og kunder. Med så mange involverte er det viktig å være bevisst på korrekte opplysninger og riktig veiledning til alle som har spørsmål, sier hun.
I Dalane er det 15 344 aktive målepunkt i dag, og det kommer stadig flere som følge av blant annet boligbygging. Enida henter inn måleverdier fra alle hver eneste dag.
– Det er stor oppmerksomhet om måleverdier og forbruk, og det merker vi godt på antall henvendelser.