– Det er viktig at vi har en synlig og stødig lokal kraftaktør i vår region, sier Jonas Hovland.

– Det er viktig at vi har en synlig og stødig lokal kraftaktør i vår region, sier Jonas Hovland.

– Det er sunt med mer bevissthet rundt eget strømforbruk

TEKST & FOTO: MEGABITE
Jonas Hovland er glad for at han er kunde hos et lokalt energiselskap som tar samfunnsansvar og som hver dag jobber for at Dalane-regionen skal være i utvikling.

Trubaduren og altmuligmannen har i alle år vært trofast kunde hos Dalane Energi – helt siden han ble boligeier for første gang. Han kommer med en innrømmelse:

– Jeg har aldri funnet noen gode argumenter for å skifte strømleverandør.

Jonas Hovland er en energibunt av de sjeldne. Uansett hvilken arena han befinner seg på, oser han av engasjement. På jobb brenner han for det grønne skiftet og at fornybar energi skal få et skikkelig fotfeste her til lands. Det gjør han i form av å være daglig leder av Windco AS som holder til på Langholmen i Egersund. De har ansvar for drift og vedlikehold av vindmøller på land flere steder i Norge.

Når han ikke er på jobb, forbereder han kanskje en spillejobb som trubadur, eller som vokalist i band. Når det går mot jul, har han de siste årene vært opptatt med å lage morsomme julerevyer for egersundere og folk som kommer reisende både fra nord og sør. På vår og sommer står eksotiske ekspedisjonsturer i den vakre Egersundsskjærgården med selskapet Coastal Adventures på programmet. Mye av det han bruker fritiden på, gjør han for å glede lokalmiljøet han er en del av. Han er en vaskeekte lokalpatriot, og da er det ikke rart han også har vært trofast og fornøyd kunde av Dalane Energi.

– Det er viktig at vi har en synlig og stødig lokal kraftaktør i vår region, sier Jonas Hovland.

Roser engasjementet til Dalane Energi

Fornybar energi er et felt Jonas Hovland har kunnskap om ut over det vanlige. Han er oppdatert på det meste som skjer – særlig med tanke på det som berører Norge. Derfor er han som kunde glad for at Dalane Energi har tatt en ledende rolle lokalt. Han sikter til Dalane Energi sitt engasjement i Robinson-prosjektet og hydrogenproduksjonen på Eigerøy.

– Det er veldig viktig, på mange plan. Industrien vil i fremtiden møte tunge krav for å ta i bruk fornybare løsninger. Egersund er en stor og viktig havn. Arbeidet som gjøres på disse prosjektene bidrar til at Egersund posisjonerer seg for fremtiden, og at mange sentrale aktører ser på Egersund som en attraktiv havn for sine aktiviteter, utdyper Jonas Hovland.

– Satsing på hydrogenproduksjon i Egersund vil gjøre havna vår i stand til å konkurrere med mye større og komplekse havneanlegg. Jeg merker allerede i dag når jeg reiser rundt i landet på jobb, at næringslivsaktører er begeistret for det som skjer i Egersund havn. Den grønne profilen til havna setter oss på kartet. Dalane Energi bidrar til å spille andre gode med sine satsinger, sier han.

– Vi byttet ut vedovnen med en ny og langt mer effektiv vedovn.

Jonas Hovland byttet ut vedovnen som stod i huset med en nyere og langt mer effektiv vedovn.

– Folk flest kan utgjøre en forskjell

Det siste halvannet året har strømforbruk, strømpris og eksport av strøm vært en av de store snakkisene blant folk. Vi skal ikke veldig mange måneder tilbake i tid før det var et tema som ikke engasjerte. Jonas Hovland tror at strømprisene vi har sett den siste tiden, har vært kunstig høye, men han tror likevel at prisene aldri vil komme ned igjen på det lave nivået man så før strømkrisen. Derfor mener han folk selv må bli mer bevisst på eget strømforbruk – for det er mye penger å spare på strømmen du ikke bruker.

– Det utgjør en enorm forskjell.

– Vi byttet ut vedovnen med en ny og langt mer effektiv vedovn. I tillegg har vi satt inn varmepumpe for å forhindre forskjellige kuldebroer i boligen. I dag opplever jeg at vi har en energieffektiv bolig som holder godt på varmen, sier Hovland.

Dagens høye strømpriser synes han har medført noe som er bra for befolkingen i Norge, nemlig bevisstheten rundt strømforbruket.

– Vi har blitt flinkere til å ikke sløse bort energi. Energi er en ettertraktet gode som vi kun bør bruke når vi har behov. Jeg tror faktisk vi har godt av å bli litt mer bevisst på vårt eget forbruk, sier Hovland.

– Appen bidrar til å gjøre oss mer bevisste

Med appen til Dalane Energi får du full oversikt over strømforbruket i boligen din.

– Appen bidrar til å gjøre oss mer bevisste

Han minnes selv når han besøkte besteforeldrene sine på Eigerøy før i tiden, og hvordan de praktiserte varme i boligen.

– Da var det alltid godt og varmt i stua og på kjøkkenet, mens i gangen og på soverommet var det kjøligere. De prioriterte å ha det varmt der hvor de var, og så hadde de det heller kaldere på rommene de ikke oppholdt seg i. Slik tror jeg flere kunne gjort i dag. Det er ikke nødvendig at varmekabler står på hele uken i et rom som nesten ikke er i bruk. Jeg tror mange kunne spart mye strøm på å være litt mer bevisste, sier Hovland.

Derfor er han glad for at Dalane Energi har lansert sin egen app hvor du som kunde kan følge strømforbruket ditt til enhver tid på mobilen din.

– Det er en fin måte for kundene å bli mer bevisste på. Du kan lettere avdekke hva som er strømtyver og du blir mer obs på ditt eget forbruk. Hvis alle bidrar med å være mer bevisste på sitt eget forbruk, vil etterspørselen gå ned, noe som kan resultere i en billigere pris, avslutter han.

Les mer og last ned siste versjon av Dalane Energi appen her.