Administrerende direktør i Dalane Energi, Idar Sønstabø.

Administrerende direktør i Dalane Energi, Idar Sønstabø.

Dalane Energi nominert til innovasjonspris

TEKST & FOTO: MEGABITE
Distriktsenergi har nominert Dalane Energi til årets innovasjonspris. – Et synlig bevis på at vi er en attraktiv arbeidsplass, sier administrerende direktør, Idar Sønstabø.

Dalane Energi er sammen med tre andre aktører nominert til årets innovasjonspris. Den deles ut på interesseorganisasjonen sin årskonferanse i Alta i løpet av juni. Prisen ble for første gang delt ut i 2019.

– Vi er svært glade for å bli nominert. Samtidig må jeg innrømme at jeg synes det er helt på sin plass. Våre mange dyktige medarbeidere står på hver dag for å levere gode produkter og tjenester. Det er gledelig at arbeidet vårt med innovasjon på mange områder blir lagt merke til, sier Idar Sønstabø.

Slik begrunner Distriktsenergi nominasjonen: «Dalane Energi jobber mye og variert med innovasjon, blant annet gjennom utviklingen av et nytt driftssystem for småkraftverk som de finansierer ved å selge det til andre. Dette er business-innovasjon så vel som teknisk innovasjon. Dalane Energi er også involvert i andre energiformer og muligheter som bidrar til lokalsamfunnet».

Skal være en attraktiv arbeidsplass

Topplederen i Dalane Energi synes det gjeveste med prisen er anerkjennelsen de ansatte får.

– Å produsere spennende produkter og innovative løsninger bidrar til å gjøre Dalane Energi til en attraktiv arbeidsplass. Denne prisen inspirerer oss til å fortsette å skape verdi for kundene våre og bidra til en bærekraftig fremtid. Vi ser frem til å fortsette å jobbe hardt for å opprettholde vår posisjon som en innovativ aktør innen energibransjen, utdyper han.

Distriktsenergi har latt seg imponere over de mange innovative prosjektene Dalane Energi jobber med – alt fra hydrogenproduksjon til droneprosjekter og fjernvarmeløsninger.

– Den totale aktiviteten til et lite kraftselskap som oss har imponert folkene i Distriktsenergi, og det skal vi være stolte av, sier Sønstabø.

KraftSCADA er laget for overvåking og fjernstyring tilpasset småkraftverk.

KraftSCADA er laget for overvåking og fjernstyring tilpasset småkraftverk.

KraftSCADA får oppmerksomhet

Det er imidlertid KraftSCADA som har blitt spesielt lagt merke til. KraftSCADA er et softwareprogram utviklet av Dalane Kraft. Det er et system laget for overvåking og fjernstyring tilpasset småkraftverk. Produksjonsleder Per Ivar Tengesdal i Dalane Kraft er hovedpersonen bak KraftSCADA. Han er glad for nominasjonen.

– Det er stort å bli nominert. Dette er noe vi har jobbet med over lang tid – helt tilbake til 2018, og da er det ekstra kjekt når vi får en slik oppmerksomhet rundt arbeidet vårt, sier Tengesdal.

I dag drifter KraftSCADA alle de ni kraftverkene til Dalane Kraft. I tillegg har de ansvaret for fem eksterne anlegg. Systemet er også solgt til flere kraftprodusenter.

Les også: Dette er KraftSCADA

– Vi så et behov for å fornye driftskontrollsystemet som vi hadde. Spesielt med tanke på å ha et system som var fleksibelt – altså at man har mulighet for å implementere flere anlegg i systemet, forklarer Tengesdal.

Produksjonsleder i Dalane Kraft, Per Ivar Tengesdal.

Produksjonsleder i Dalane Kraft, Per Ivar Tengesdal.

Effektivisering

– Den store gevinsten med KraftSCADA er at vi er langt mer effektive. Produktet er et resultat av fokuset vi har hatt på digitalisering i selskapet de siste årene.

Produktet har blitt populært blant andre norske små kraftselskap. Ambisjonen er at enda flere aktører skal få øynene opp for KraftSCADA. Tengesdal kan røpe at det jobbes med oppgraderinger av systemet som vil gjøre det attraktivt for større kraftselskaper.

– Vi er i oppstarten med 2.0-versjonen. Målet er å kunne tiltrekke oss flere mellomstore aktører når vi nærmer oss målstreken med den nye versjonen. Potensialet er stort, avslutter Tengesdal.