André Iversen og Arild Stapnes Johnsen

CTRL på ALT innen IT

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: MEGABITE
André Iversen startet som IKT-lærling i Dalane Energi og har nylig blitt ansatt som IT-tekniker. Han har kontroll på alt innen IT i energiselskapet og ser for seg å bli ekspert på oppsett og vedlikehold av nettverk og datasystemer i fremtiden.

Han jobber mest med vedlikehold og dokumentasjon av datanettverket i virksomheten. Det vil si alt av utstyr og programvare som knytter sammen PC, skrivere, mobilenheter, TV og mer.

– Alt henger sammen, og det er viktig å ha en god oversikt slik at vi kan ivareta sikkerheten og sørge for god brukervennlighet. Noe av det jeg liker best med jobben min er at jeg kan hjelpe kollegaene mine med forskjellige tekniske problemer med forskjellig datautstyr. Jeg synes også at det er veldig spennende med å bidra i den teknologiske utviklingen av selskapet, sier André.

Han ble ansatt etter han bestod fagprøven i IKT-servicefag. Høsten 2019, startet han i lære og har vært med på store endringer i selskapet. Blant annet flytting av kontor til Egersund Forum. Da var han med på planlegging og flytting av nettverksutstyr og datasystemer til det nye lokalet.

Karriereutvikling

Med stor interesse for nettverk og datateknologi synes han det er spennende med mulighet til å ta flere kurs og sertifiseringer innen faget.

– Jeg har et mål om å ta sertifiseringer innen nettverk og datasystemer. Da jeg synes det virker veldig interessant, og samtidig får jeg heve kompetansen min på forskjellige områder i dataverdenen. Om fem år håper jeg at jeg har blitt en ekspert på oppsett og vedlikehold av nettverk og datasystemer!

Selv om interessen for jobben er veldig viktig, forteller Andrè at det er en bonus at han kan jobbe i Egersund. Han trives godt i byen, som han er oppvokst i, og dermed foretrekker å jobbe lokalt. Han liker godt kollegaene og kompetanseutvekslingen i Dalane Energi.

Andrè Iversen

André Iversen startet som lærling, nå har han blitt ansatt som IT-tekniker i Dalane Energi.

Trenger IT-kompetanse

– Alt vi gjør er tilknyttet en eller annen form for digitalisering. Selv montørene bruker nettbrett hver dag til forskjellige ting, sier IT-ansvarlig Arild Stapnes Johnsen i Dalane Energi.

Dalane Energi er en viktig teknologibedrift for hele Dalane-regionen. Dalane Energi sine datterselskap produserer elektrisk kraft, drifter småkraftverk flere steder i Sør-Norge og leverer strøm til små og store sikringsskap i hele Dalane. Samtidig planlegger de infrastruktur til nye industriområder, boligfelt og hyttefelt, og selger strøm til kunder over hele Norge.

– Vi har avanserte datasystemer for å planlegge, vedlikeholde og drifte strømnettet og påse at våre kunder betaler for det de faktisk bruker av elektrisk kraft. Dette må vi gjøre mest mulig effektivt for å holde nettleien fortsatt lav, forteller Arild.

Alle kunder i Dalane Energi forventer elektrisk strøm i kontakten, hver dag – hele året. Arild forklarer at dette krever stabile og sikre datasystemer som alltid fungerer.

– IT-sikkerhet er svært viktig for en bedrift som oss, og vi må påse at vi følger alle krav og forskrifter som myndighetene krever for å kunne opprettholde god og stabil kraftforsyning i vår region.

Ungdomsskoleelever på utplassering

Dalane Energi tar imot ungdomsskoleelever på utplassering for å gi dem et innblikk i hvordan hverdagen på en IT-avdeling ser ut. Det pleier å skje både vår og høst. Andrè var Dalane Energi sin første IKT-lærling som gjorde et godt inntrykk på intervju og under læretiden.

– Uansett hvor man skal jobbe som IT-lærling må man være nøyaktig, serviceinnstilt, veldig lærevillig og utføre selv litt kjedelige oppgaver på best mulig måte. Andrè innfrir alle disse punktene og vi er veldig glade for at han takket ja til å fortsette hos oss, sier Arild.