Avhengige av sponsorer for å overleve

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: BJØRN AAKRE/MEGABITE
Lederne i sponsorgruppen i Sokndal idrettsklubb og Bjerkreim idrettslag er begge enige om at det ikke hadde vært et godt fritidstilbud uten ivrige sponsorer.

Hvert år kan de opprettholde et godt og variert fritidstilbud til sine medlemmer. Nylig signerte både Sokndal IK (SIK) og Bjerkreim IL (BIL) en sponsorkontrakt med Dalane Energi som skal vare over fire år. Det betyr mye for klubbene å ha gode og lokale sponsorer. Det gjør at de kan ha et godt breddetilbud innen de ulike idrettene. Sponsormidlene brukes blant annet til at det ikke skal koste for mye å være medlem i klubben.

– Det skal være et tilbud til alle, forteller sponsorleder Tommy Nilsen fra SIK.

Høy aktivitet

Sokndals IK har per i dag et høyt medlemstall på 370 i kommunen som har 3 300 innbyggere. Klubben består av et hovedstyre og et eget styre for fotball og håndball. Fotball er den største idrettsgrenen med hele 11 fotballag som går fra 7 år og opp til A-laget. Med ballbinge og kunstgressanlegg kan de trene hele året.

Fra venstre: Sponsorleder Tommy Nilsen & leder Henning Årstad i Sokndal IK.

– Det har vært et spesielt år for idretten i år på grunn av covid-19, men de unge har allerede fått spillet litt. Vi har to rene jentelag på 12 og 14. Det er vi fornøyde med. Vi har fem håndballag, forteller Henning Årstad, leder i SIK.

Engasjerte foreldre og et viktig tilbud

Å ha et godt idrettstilbud i kommunen er viktig for barn og ungdom.

– Noen er med på både fotball og håndball. Det å komme seg ut og være sammen med andre er enormt viktig for kropp og sjel. I tillegg er det viktig med engasjerte foreldre. I idretten får du reist på turneringer og være en del av sosiale samlinger. Det hadde vært vanskelig å gjennomfør uten tilskudd og frivillige, sier Henning.

Det samme mener Åshild Slettebø som er leder for sponsorgruppen og medlem av hovedstyre i Bjerkreim Idrettslag.

Leder for sponsorgruppen og medlem av hovedstyre i Bjerkreim Idrettslag, Åshild Slettebø er på plass under trening.

– Vi prøver å legge det til rette slik at ungene får prøve seg på tvers av ulike grupper. Det er viktig å holde unger i aktivitet. Å ha engasjerte foreldre og ledere som står på er en viktig faktor for godt oppmøte på kamper og trening, sier hun.

Varierte idrettstilbud

Bjerkreim Idrettslag har 650 medlemmer og har varierte idrettstilbud for innbyggerne sine, med fotball, friidrett, turn, handball og ski. Fra du er tre år kan du starte på turn og friidrett. Bjerkreim Idrettslag er stolt av Vikeså Stadion med kunstgressbane, gressbane, treningsfelt, friidrettsanlegg og rulleskiløype. Idrettslaget har selv stått for utbyggingen, i samarbeid med kommunen.

– Bjerkreim er en liten bygd der alt av fasiliteter ligger konsentrert. Her trenger man ikke å kjøre til alt, forteller Åshild.

Takknemlig for støtte

Sokndal idrettsklubb og Bjerkreim Idrettslag er svært fornøyd over støtten fra Dalane Energi. Uten sponsing hadde de ikke hatt et like bredt idrettstilbud, det hadde vært mindre arrangementer og mangel på utstyr.

– Vi er avhengige av gode sponsorer for å opprettholde et godt tilbud til barn og unge i kommunen, forteller Åshild.

Bjerkreim Idrettslag: Full fart på rulleski.

Kjekke arrangementer

Til neste år arrangeres SIK-dagen for alle i bygden i Sokndal. Denne dagen er en flott anledning til å ta med barnet ditt for å se hva Sokndal idrettsklubb har å by på. Bjerkreimrennet arrangeres i mars både på rulleski og langrenn gjennom sesongen. I april pleier Berseløpet å finne sted. Hold deg oppdatert her.

I tillegg arrangeres det mindre og større aktiviteter utenom trening for medlemmer i de ulike gruppene. Nå under korona har Bjerkreim Idrettslag fått til en aktivitetsdag som er for alle mellom 5 og 10 år. Her kan man prøve ut mange kjekke øvelser, både rulleski, friidrett og fotball.