VIDEO: Konseptet SMART er utviklet av Ungt Entreprenørskap. Dalane Energi har vært en del av SMART – Ungt Entreprenørskap i flere år. Her er de sammen med 7. klasse på Eigerøy skole.

Unge hoder utfordret Dalane Energi til å tenke nytt

TEKST: MEGABITE | FILM & FOTO: UNGT ENTREPRENØRSKAP / MEGABITE
Elever i 7. klasse på Eigerøy skole fikk en utfordring de ikke har vært borti før. Kan brunsneglen som alltid blir sett på som irriterende og en gjest som ikke er velkommen, heller bli sett på som en ressurs?

Utfordringen fikk skoleelevene av Ungt Entreprenørskap i samarbeid Dalane Energi. Kreativiteten blomstret og innsatsen var på topp blant skoleelevene. Målet er at elevene skal avdekke behov, utvikle ideer og sammen finne gode løsninger. Slik trenes elevene selv i å formulere spørsmål, søke svar og sette ord på egen læring. Konseptet heter SMART og er utviklet av Ungt Entreprenørskap. Dalane Energi har vært en del av SMART – Ungt Entreprenørskap i flere år. Hvorfor? Fordi barn er både kreative og opptatt av miljøet.

– SMART gir muligheten til unge å få en liten smakebit på hva arbeidslivet kan by på. De får jobbet på en annen måte enn de gjør med vanlige skoleoppgaver. Utfordringen vi ga dem, tror jeg trigger nysgjerrigheten, og det er kjekt å se, sier administrerende direktør i Dalane Energi, Idar Sønstabø, som hadde gleden av å være sammen med elevene på Eigerøy skole.

Det manglet ikke på gode ideer. Med utgangspunkt i at brunsneglen heller kan bli sett på som en ressurs fremfor et problem, blomstret kreativiteten til de unge hodene. Mat, gjødsel og hårgele var blant forslagene.

– Entusiasmen og engasjementet som kom frem, gleder meg. Jeg tror elevene lærte mye på å bli utfordret på denne måten, sier han.

Idar Sønstabø
Administrerende direktør i Dalane Energi, Idar Sønstabø.

Stor verdi for Dalane Energi

Han er ikke i tvil om at samarbeid med Ungt Entreprenørskap for å bli kjent med skolebarn i regionen, har stor verdi for Dalane Energi.

– Vi blir mer synlige og får en gyllen anledning til å fortelle de minste hva vi holder på med. Vi har fått tilbakemeldinger på at når elevene kommer hjem og snakker om det de har gjort, blir foreldrene også engasjert. På den måten kan de også tenke nytt om viktige energispørsmål. Vi er Dalanes eneste kraftleverandør. Derfor skal vi være en viktig samfunnsaktør vårt distrikt som folk er opptatt av, sier han.

Skaper engasjement

SMART vil engasjere flest mulig. Ikke alle elever er begeistret for de tradisjonelle skolefagene. Måten SMART er lagt opp på, får elevene til å engasjere seg med de egenskapene de er best på.

– Et av de fineste øyeblikkene var på en av skolene i Egersund. En lærer kom bort med tårer i øynene og sa at det hadde vært en fantastisk uke, og spesielt for enkeltelever som til vanlig ikke trives så godt på skolen. De var noen av de første som var klar om morgenen til å gyve løs på ny dag med utfordringer om energispørsmål og klima. Det viser betydningen av det arbeidet som er gjort, sier Sønstabø.