lllustrasjonsbilde. Denne høsten har strømprisene overrasket med å være lavere enn mange hadde spådd på forhånd.

lllustrasjonsbilde. Denne høsten har strømprisene overrasket med å være lavere enn mange hadde spådd på forhånd.

Slik tror vi strømprisen utvikler seg i høst og vinter

Foto: Illustrasjonsbilde og Megabite | Tekst: Megabite
I fjor høst var strømprisen på alles lepper. Stig Fardal i Dalane Energi ser ikke for seg en reprise på fjoråret.

Høsten har for alvor meldt sin ankomst. Ute har grønt blitt til gult og oransje, og igjen er strømprisen blitt en het potet. Stig Fardal kan likevel komme med en oppløftende spådom.

– Vi ser ikke for oss noen reprise av fjorårets strømpriser hvor vi fikk perioder med historisk høye priser, sier Fardal.

I strømregionen Sørvest-Norge, som har navnet NO2 og inkludererer Rogaland, Agder og Vestfold og Telemark, må imidlertid befolkningen forvente at prisene vil være på et høyere nivå i perioder enn naboene lenger nord og øst. Det er fordi utenlandskablene for eksport og import av strøm har ilandføring i denne strømregionen.

– Vind og temperatur på kontinentet er de to styrende faktorene som påvirker strømprisen mest, sier Fardal.

– I fjor var Europa avhengig av gass hele tiden, samtidig som prisen på gass var høy. For vårt prisområde er gassprisen særlig utslagsgivende. Enkelt forklart; hvis Europa ikke trenger å bruke gass for å få nok energi, betyr det billigere strøm i vårt prisområde.

Stig Fardal, daglig leder i Dalane Energisalg

Stig Fardal, daglig leder i Dalane Energisalg.

Spår pristopp i januar

Dalane Energi opererer med spotprisprognoser for hvordan prisen på strøm vil utvikle seg gjennom høsten og vinteren.

– Slår prognosen vår til, vil vi få en pristopp i januar. Det er i tråd med forventningene våre, og har en naturlig sammenheng med at januar har for vane å være en av de kaldeste månedene i året, påpeker Fardal.

– Det er dette vi ser for oss akkurat nå, men det er under forutsetning av at vi får et normalår temperaturmessig. Estimatene er basert på historiske data, utdyper han.

Denne høsten har strømprisene overrasket med å være lavere enn mange hadde spådd på forhånd.

– Forklaringen er ekstremt mye nedbør, spesielt i august og september, sier Fardal og peker på blant annet ekstremværet «Hans» som herjet på Østlandet i begynnelsen av august.

Se våre råd om hvordan du kan spare strøm her.

Prisene følger et mønster

For de som holder øye med utviklingen i strømprisene, har de merket seg et konsekvent mønster i prisen de siste månedene; hver gang Norge tar helg, faller strømprisen – gjerne midt på dagen lørdag og søndag. Mandag morgen er prisen tilbake på et høyere nivå. Dette er forklaringen, ifølge Fardal:

– I Norge har vi mye uregulerbar kraft som elvekraft og vindkraft. Denne energien blir produsert uansett om etterspørselen er høy eller lav. Derfor synker prisene. I helgene går strømforbruket ned fordi mange næringer tar helg. På mandagen får du igjen høye priser når industrien starter opp igjen, forklarer han.

– Det er imidlertid aldri noen garanti for at du får billigere strøm i helgene. I vinter kan vi få kalde, klare vinterdager med lite vind. Det vil etter all sannsynlighet bety at forskjellen mellom helg og hverdag ikke vil bli like stor.

Ørsdalen kraftverk

I Dalane Energi-appen kan du se dagens spotpris, morgendagens spotpris og prognose for fem dager fremover.

Ny tjeneste i appen er lansert – bra for din lommebok

Ønsker du mer kontroll over ditt strømforbruk og reduserte energikostnader? Da anbefaler Stig at du som strømkunde i Dalane Energi laster ned Dalane Energi-appen til din smartmobil. Den kan til enhver tid fortelle deg når det er lurt å bruke strøm, og når du bør ta ned forbruket i appens splitter nye tjeneste.

– I appen vår har vi nylig lansert en femdagers prisprognose som brukerne kan følge med på. På den måten kan du planlegge for når det vil være smart og lønnsomt for lommeboken din å bruke strøm.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne tilby denne tjenesten til våre kunder, avslutter han.