Emilie Teige og André Ågesen. Foto: privat

Emilie Teige og André Ågesen. Foto: privat

Det som er best for miljøet, er best for lommeboka di

TEKST & FOTO: MEGABITE
Sommervikarene André Ågesen og Emilie Teige brukte sommeren til å finne ut noe som opptar svært mange; hvor mye sparer du på å ha el-bil med dagens strømpriser?

André og Emilie har hatt en hektisk, men spennende og kjekk sommer på Dalane Energi. Begge fikk byttet ut økonomistudier med å jobbe med økonomi i praksis.

– Lærerikt, kommenterer Emilie Teige.

– De ansatte er utrolig flinke til å dele kunnskap med seg. Det gjør det ekstra kjekt, sier Emilie, som nå er i full gang med å gjennomføre sin andre bachelorgrad. Før sommeren ble hun ferdig med bachelor i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Innlandet. Det kommende året er planen å ta fag, slik at hun til sommeren også har en bachelor i organisasjon og ledelse. Kompanjongen André er på vei til å fullføre en bachelorgrad i økonomi og administrasjon BI Handelshøyskole.

Tydelig konklusjon

Tilbake til hva som stod på agendaen deres i sommer: Duoen fikk bryne seg på mange forskjellige arbeidsoppgaver, men særlig én utfordring pekte seg ut: Hvor lønnsomt er det å kjøre el-bil med dagens strømpriser? Og hvilke fremkomstmiddel har størst negativ effekt på miljøet? Emilie og André har svaret.

– Utregningene vi har gjort, viser oss at selv med høye strømpriser, er det langt mer lønnsomt å kjøre el-bil fremfor biler som bruker diesel eller bensin. De har laget tre modeller som tar for seg ulike bensinpriser for å tydeliggjøre resultatet av analysen. Utgangspunktet var en pumpepris på 20 kroner, 26 kroner og 30 kroner.

– Analysen viser oss at strømprisen per kWh må være 7 kroner eller høyere når pumpeprisen på bensin er 20 kroner. Dette betyr at for et hvert tidspunkt strømprisen per kWh er lavere enn 7 kroner, er det mest lønnsomt å kjøre el-bil fremfor bil på fossilt brennstoff, forklarer de to sommervikarene.

I tillegg kan du med en el-bil lade bilen med smartlading. Det betyr at bilen lades på tidspunktet strømmen er billigst.

– Bruker du smartlading, kommer gevinsten på toppen av utregningene vi gjorde på de ulike pumpeprisene, sier de.

Med den nye Dalane Energi-appen, vil du som kunde få full oversikt over strømprisen og når bilen lader smart.

– Generelt er det mest lønnsomt å lade på natten, og vår analyse med strømpriser fra 2021, viste at du kunne spare opp mot 500 kroner på å velge natt fremfor dag.

Forbruk

Skjermdump av Dalane Energi sin nye app. Her får du full oversikt over strømprisen og når bilen lader smart.

Hva er best for miljøet?

Det er ikke bare økonomi man bør tenke på når et fremkomstmiddel skal velges. Hva som forurenser mest, er minst like aktuelt i en tid hvor verden må løse en klimakrise. André og Emilie ville finne ut hvilket fremkomstmiddel som har minst CO2-utslipp. De tok utgangspunkt i en vanlig kjørerute for mange: Egersund – Forus, nærmere bestemt Kvadrat kjøpesenter.

– Vi tok utgangspunkt i fem kategorier – og hvor store utslippene av CO2 var i løpet av ett år.

Antall kg CO2 utslipp ved årlig pendling
Antall kg CO2 utslipp ved årlig pendling.

Grafen ovenfor viser tydelig den store forskjellen mellom mengden CO2-utslipp målt i kilogram i løpet av et år med pendling fra Egersund til Forus.

– Fra grafen ser vi at diesel er den store synderen som slipper ut mest. El-bilens utslipp er derimot langt lavere, men fremdeles ikke best. Buss og tog er helt klart det beste valget.

Sommervikarene regnet også ut hvor stor inngrep i lommeboka de forskjellige fremkomstmidlene gjør. I beregningen er det ikke tatt høyde for andre kostnader enn drivstoff, strøm og bompenger.

Kostnader ved årlig pendling
Kostnader ved årlig pendling.

Igjen er det biler med fossilt drivstoff som er de store taperne. De er dyrest og forurenser mest. I denne analysen kommer el-bil best ut.

– Bruk av el-bil er det beste alternativet når en ser årlige kostnader og årlig CO2-utslipp sammenlagt.

Konklusjonen fra Emilie og André er tydelig: Det som er best for miljøet, er også det beste for lommeboka di.