«Loftå står stille, sole brenne. Går rondt i gadene, å ser kå så hende». Ja. Du nynnet riktig. Slik starter sangen som har vært en slager i 30 år, og som satte Egersundsgruppa Show Chow for alvor på det nasjonale kartet tidlig på 1990-tallet.
– Sangen har betydd veldig mye for oss. Det er den sangen folk forbinder Show Chow med utenfor Egersunds grenser. Refrenget er velkjent for mange, sier Arnt Olav Klippenberg i Show Chow.
– Å stå på scenen og ha et ekstranummer med en sang alle kan, er alltid gull verdt. Det har blitt en allsang, smiler Klippenberg.
Han forteller at det var gøy da Dalane Energi tok kontakt og lurte på om de kunne få bruke en linje fra sangen på paraplyer.
– Vi sa selvsagt ja. Sånt er jo bare moro.
Dalane Energi gleder seg over samarbeidet. Vi er liga glad når regnet høljer ned og produksjon av fornybar vannkraft forsyner samfunnet med grønn energi.
Mer enn 30 år etter utgivelsen av låten «Eg e liga gla» av Show Chow, forblir den populær.
Vorspielfavoritt
Mer enn 30 år etter utgivelsen av låten forblir den populær. Og det er definitivt ikke bare blant de som husker at sangen ble lansert.
– Det hender at jeg får meldinger fra unge egersundere som studerer i Oslo og Bergen. Da sitter de på et vorspiel og «Eg e liga gla» durer i bakgrunnen. Det er veldig stas at den fortsetter å appellere til et ungt publikum.
I 1990 og 1991 var Show Chow støtt og stadig i Stavanger og spilte inn sanger til en ny plate. Det var Staccato studio som sto bak Stavangerbølgen med innspillinger av Stavanger ensemblet, Asfalt, Mods og mange andre.
– Vi hadde gjort oss ferdige med innspillingen og to platedirektører i Oslo tok turen til Stavanger for å høre på resultatet. De likte det de hørte, men de savnet en hit. Gi oss noen uker til, sa vi, og så satte vi i gang.
Ble til på en halvtime
Arnt Olav Klippenberg forteller at han skrev teksten til «Eg e liga gla» på en halvtime. Sven Arne Petersson og Øystein Ellingsen brukte heller ikke noe særlig mer tid på melodien. Så gikk de i studio med den nye sangen. Dette året fikk norske plateselskaper i oppgave av NRK å komme opp med sanger til den norske Grand Prix-finalen. Slagerfabrikken ba Show Chow stille med «Eg e liga gla».
– Vi var i hundre. Finalen skulle være 16. mars i Chateau Neuf. Gleden varte helt til en NRK-sjef kom på Dagsrevyen og sa at finalen var avlyst. Begrunnelsen var at sangene var for dårlige.
Klippenberg forteller at en av sangene som ble vraket i 1991, «I evighet» med Elisabeth Andreasson, ble sendt inn på nytt i 1996. Den vant. I den internasjonale finalen kom den på 2.-plass.
– Det er veldig kjekt å ha en sang med et «hook» som mange kan, forteller Arnt Olav Klippenberg.
Preget hitlistene
I 1991 kom cd-en «Løslatt på prøve» og det blir fort klart at to av sangene skilte seg ut. «Eg vett enn liden holme» med Jan Eggum på gitar, fikk mye radiospilling. Likevel var det «Eg e liga gla» som havnet høyt oppe på norsktoppen 14. juni. Her ble den liggende utover sommeren.
– Det er veldig kjekt å ha en sang med et «hook» som mange kan. Ingenting er hyggeligere enn å stå på scenen og se folk synge med. Vi merker at mange unger kan sangen. Jeg tror de må ha lært den på skolen. Også flere musikkorps har laget arrangementer. Den egner seg visst nok godt til marsjering, humrer Klippenberg.
Konkurransevinnere!
To glade vinnere av paraply, fra venstre Laila Kristiansen og Synne Svalestad.
Takk til alle som deltok på vår konkurranse der premien var en «Eg e liga gla’»-paraply. Vi gratulerer alle 15 vinnere.