12 strømsparetips i vinter

TEKST: ANNE OMA/MEGABITE | FOTO: BJØRN AAKRE/MEGABITE

Vinteren nærmer seg, og de fleste vet at strømforbruket er høyest på denne tiden av året. Her er noen enkle tips for strømsparing i vinter.

Man kan spare mye på å flytte litt av strømforbruket sitt til utenfor høyforbrukstider som morgen og ettermiddag. Dette kan spare strømkundene for store kostnader både fordi strømkostnaden er lavere, og ved at behovet for nyinvesteringer i nettet reduseres når ikke alle skal bruke strøm på samme tid.

– Man sparer mest på strømmen man ikke bruker. Det beste rådet vi ellers kan gi er derfor å forsøke å unngå å bruke mye elektrisitet i høykostnadsperiodene. Lad elbilen når annet forbruk i husholdningen er lavt, vent til litt utpå kvelden med å sette på vaskemaskin og oppvaskmaskin, og la vær å ha på mye varme i rom som ikke brukes ofte, forteller daglig leder Arvid Salvesen Røyneberg i Dalane Energisalg.

I Norge går omtrent 50 prosent av strømforbruk i løpet av et år til oppvarming av husstanden. Ca. 20 prosent går til varmtvann, som brukes til blant annet dusj, oppvask og vaskemaskin for klær. De resterende 20–30 prosent går til andre elektriske apparater som TV, kjøleskap og belysning. Ved å følge disse tipsene kan du kutte strømforbruket i alle disse kategoriene.

– Både pris og mengde har betydning for om regningen blir stor, spesielt i vinter- og juletider. Da er det kaldere og man samles oftere sammen i høytiden. Prisen kan man som forbrukere i liten grad påvirke. Det eneste er å velge riktig leverandør og produkt. Man kan derimot påvirke mengden, og den påvirker i all hovedsak strøm du bruker til oppvarming, sier Arvid.

12 strømsparetips

1. Senk innetemperaturen med 1-2 grader.
For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca. fem prosent av kostnadene til oppvarming. Lukk døren til soverommet, gangen og andre rom som ikke trenger samme komfort-temperatur. Soneinndeling kan gi en besparelse på 10 prosent av oppvarmingskostnadene. De anbefales en innetemperatur på 18–21°C.

Varmepumpe reduserer strømbruken. Her kan du spare ca. 3000 til 7000 kroner i året, avhengig av størrelsen på boligen og hvor stort areal varmepumpen dekker. Med en strømpris (inkludert nettleie) på ca. 1 krone/kWh blir det 4800 kroner spart hvert år, eller over 70 000 kroner i løpet av 15 år, som er vanlig levetid på en varmepumpe.

2. Riktig tidsstyring av varmekildene.
Med tidsstyring kan du regulere varmen eller skru den av og på etter behov, i stedet for å varme opp hele boligen hele døgnet. Du kan bruke et sentralstyringssystem som gir deg muligheten til å legge inn perioder med lav og normal temperatur når du trenger det, eller installere en timer på hvert enkelt produkt for individuell tidsstyring og nattsenking. Du kan også bruke app på mobilen som kan brukes opp mot ulike strømapparater over et WiFi-nettverk.

3. Etterisoler eller skifte vinduer
Få ned varmebehovet ved å etterisolere og/eller skifte til bedre vinduer.

Luft kjapt og intensivt.

4. Luft kjapt og intensivt.
Du bør sette dører eller vinduer på vidt gap en kort stund, for å få luftet ut i huset. Det er bedre enn å ha dem på gløtt over lengre tid.

5. Trekk for gardinene om kvelden.
Da reduseres varmetapet.

6. Skru av varmekilder når du er på ferie.
Men husk å ikke skru av så mye varme at rørene dine fryser.

6. Fyr i peisen.
Gode fyringsvaner er godt både for miljøet og for lommeboken.

8. Ta korte dusjer.
Dusj sjeldnere og kortere når strømprisene er høye. Det er lurere å dusje enn å bade i et badekar. Det koster deg 7,50 kroner å dusje i 10 minutter. Ved å dusje i 5 minutter, sparer du godt over tusen kroner i løpet av et år. Har du tenåringer i hus? Da blir regnestykket enkelt.

Du bør vente med å tappe ut varmtvann i badekar før det har avkjølt seg til romtemperatur. Da får du utnyttet all varmen fra vannet til å varme opp rommet.

9. Forsøk å senke temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader.
På grunn av faren for legionellabakterier, må temperaturen aldri under 60 grader.

10. Reduser bruken av tørketrommel, vaskemaskin og oppvaskmaskin.

En LED-pære trekker mindre strøm enn en halogenpære.

11. Bruk sparepærer eller LED-pærer utendørs og i kalde rom.
Disse bruker mye mindre watt og avgir heller ikke varme, noe som er tryggere med tanke på brann ved tildekking av lampen. En halogenpære på 40 watt koster 86 kroner for ett år. LED-pære på 6 watt koster kun 13 kroner i året. LED lyser like godt, trekker mye mindre strøm og varer 20 ganger så lenge.

12. Slå TV-en og PC-en helt av. Mange apparater bruker like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

Bonustips:
Sørg for at du har en god strømavtale med riktig leverandør.